Počeo je najveći teniski turnir: Džumhur i Bašić danas u All England Clubu

Radiosarajevo.ba
Počeo je najveći teniski turnir: Džumhur i Bašić danas u All England Clubu
Najpoznatiji teniski turnir Wilmbledon počeo je jučer u Londonu, odnosno u All England Clubu.

Najstariji teniski turnir na svijetu igra se od 1877. godine i jedini je Grand Slam turnir koji se igra na travi, nakon što je 1988. godine Australian Open prešao na tvrdu podlogu.

Turnir čija je najveća legenda Roger Federer s osam osvojenih titula ove godine igra se za nagradni fond od 34 miliona funti. Wimbledon je turnir bogate tradicije, pa tako teniseri moraju igrati u bijelom, a neizostavan dio tradicije su jagode sa šlagom. Jagode se služe u kutijici u kojoj ih ima deset komada i koštaju 2.5 funti, a za 14 dana turnira proda se oko 28.000 kilograma jagoda.

Danas će na teren dva tenisera iz Bosne i Hercegovine. Prvi će na teren Damir Džumhur, a njegov protivnik bit će Nijemac Maximilian Marterer. Dva tenisera sastala su se samo jednom. U Sydneyu 2016. godine slavio je Nijemac rezultatom 2:1.

Damir u London dolazi na krilima velike pobjede na ATP turniru u Antaliji. Redom je Džumhur bio bolji od Copila, Herberta, Veselog i Mannarina. Ranije je u Queensu pružio odličan otpor Bugarinu Grigoru Dimitrovu i čini se kako je spreman za iskorak i na travi. Meč između Džumhura i Martera trebao bi početi u 12 sati i 30 minuta.

Dva sata kasnije na teren će i Mirza Bašić. Njegov protivnik je odlični Argentinac Diego Sebastian Schwartzman. Ovo će biti njihov prvi duel. Schwartzman u London dolazi sa samo jednim duelom na travi ove sezone. Nakon četvrtfinala Roland Garrosa i duela s Nadalom, Argentinac je nastupio samo u Eastbourneu gdje je poražen od Slovaka Lacka. Bašić s druge strane dolazi na Wimbledon nakon pobjede protiv Lorenzija i poraza od Souse u Antaliji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije