Oglasio se najbolji teniser svijeta nakon doping skandala: Evo kako je objasnio cijeli slučaj

2
Radiosarajevo.ba
Oglasio se najbolji teniser svijeta nakon doping skandala: Evo kako je objasnio cijeli slučaj
Foto: EPA - EFE / Jannik Sinner

Najbolji teniser svijetra Jannik Sinner oglasio se povodom objave da je dvaput bio pozitivan na doping testu.

Italijan je u martu ove godine dvaput bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu klostebol, ali je izbegao suspenziju.

Na kraju je "samo" izgubio bodove i nagradni fond za polufinale Mastersa u Indian Wellsu, a saopćenje Sinnerovog tima povodom cijele situacije vam prenosimo u cijelosti:

Osuđen državljanin BiH koji se predstavljao kao kiropraktičar: Seksualno uznemiravao pacijentkinje

Osuđen državljanin BiH koji se predstavljao kao kiropraktičar: Seksualno uznemiravao pacijentkinje

"U aprilu Jannik Sinner je obaviješten da je bio pozitivan na metabolit klostebol u malim količinama, manje od jedne milijarde jednog grama.

Nakon temeljne istrage ITIA i Jannika, zaključeno je da je do nenamjerne kontaminacije klostebolom došlo zbog medikamenata njegovog fizioterapeuta. Njegov fitnes trener je kupio jedan proizvod, lako dostupan u italijanskim apotekama, koji je dao Jannikovom fiziju da time zaliječi posjekotinu na prstu.

Najbolji teniser svijeta dvaput ove godine bio pozitivan na doping testu: Sud ga oslobodio krivice

Najbolji teniser svijeta dvaput ove godine bio pozitivan na doping testu: Sud ga oslobodio krivice

Jannik nije ništa znao o ovome, a njegov fizioterapeut nije znao da koristi proizvod koji u sebi sadrži klostebol. Fizio je zatim masirao Jannika bez rukavica, pa je uslijed Jannikovih povreda na koži došlo do nenamjerne kontaminacije.

Jannik je potpuno sarađivao sa istragom ITIA od samog početka. Pravila i istrage ITIA su izuzetno rigorozni, a poslije nezavisne forenzičke istrage i nezavisno saslušanja, Tribunal je odlučio da je Jannik nevin. Ne snosi krivicu. Ipak, zbog striktnih antidoping pravila on prihvata to da će izgubiti poene s Indian Wellsa gdje je i testiran.

Jannik Sinner prihvata važnost striktnih antidoping pravila ITIA kako bi sport koji voli ostao zaštićen.

"Sada mogu da ovaj izazovan i veoma nesretan trenutak ostavim za sobom. Nastavit ću da radim sve što je moguće da bih se pridržavao ITIA antidoping programa i moj tim će biti savršeno pedantan", kazao je Sinner.

Jannikov advokat Jamie Singer iz kompanije Onside Law je rekao 'da antidoping pravila moraju da budu stroga da bi bila efektivna. Nažalost, posljedica toga je da nekada nevini sportisti budu u sve to upleteni. Nema sumnje u to da je Jannik nevin u ovom slučaju. ITIA to nije osporila, ali zbog strogih pravila Jannik je odgovoran za sve što je u njegovom sistemu, čak iako toga nije svjestan, kao što je to sada bio slučaj".

Ovaj slučaj je sada zatvoren i Jannik Sinner se raduje nastavku sezone".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije