Najbolji teniser svijeta dvaput ove godine bio pozitivan na doping testu: Sud ga oslobodio krivice

1
Radiosarajevo.ba
Najbolji teniser svijeta dvaput ove godine bio pozitivan na doping testu: Sud ga oslobodio krivice
Foto: EPA - EFE / Jannik Sinner

Međunarodna teniska agencija za integritet (ITIA) oglasila se s neočekivanim i šokantnim informacijama oko najboljeg igrača svijeta Jannika Sinnera.

U saopćenju je objavljeno da je Italijan dva puta bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu klostebol u martu 2024. godine.

Ipak, ITIA je navela da Sinner ne snosi krivicu i odgovornost za pozitivne doping nalaze jer mu je u oba slučaja uvažena žalba.

Liga prvaka: Dinamo došao nadomak grupne faze, Zvezda u zaostatku nakon prvog meča play-offa   

Liga prvaka: Dinamo došao nadomak grupne faze, Zvezda u zaostatku nakon prvog meča play-offa  

Prilikom oba testiranja pomenuti metabolit pronađen je u malim količinama, ali je zbog toga oba puta momentalno privremeno suspendovan, s pravom na žalbu. S obzirom da je žalba oba puta uvažena, on je mogao da nastavi da se neometano takmiči na turnirima.

Sinnerovo objašnjenje je glasilo da je jedan član njegovog tima koristio sprej za malu ranu na tijelu koji u sebi sadrži klostebol.

Taj član tima – fizioterapeut Umberto Ferrara – sprej je koristio između 5. i 13. marta, a za to vrijeme je svakodnevno masirao Sinnera i generalno imao fizički kontakt s njim, te je nedozvoljena supstanca tako, navodi se, prešla na njega.

Nezavisno naučno tijelo je, navodi ITIA, priznalo ovakvo objašnjenje od strane prvog tenisera svijeta, te zbog toga nije bilo aktivne suspenzije. Dodaje se da je i cijeli Sinnerov tim sarađivao u potpunosti s antidoping agencijom.

Međutim, Sinner nije prošao bez kazne.

Prema postojećem kodeksu, Italijan je ostao bez rezultata, nagradnog fonda i rankinga na Mastersu u Indian Wellsu, turniru tokom kojeg je bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu.

Dvadesettrogodišnjak iz Južnog Tirola je u Indian Wellsu stigao do polufinala, gdje je izgubio od Carlosa Alcaraza, tako da je sada ostao bez 400 bodova i oko 300.000 eura (586.731 KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije