Novinar Guardiana napao Srbijanca: "No-vaxx" Ðoković i opasan pogled na svijet

Radiosarajevo.ba
Novinar Guardiana napao Srbijanca: "No-vaxx" Ðoković i opasan pogled na svijet
Foto: EPA-EFE / Jelena i Novak Đoković

Britanski list The Guardian ponovo se osvrnuo na izjavu srbijanskog tenisera Novaka Ðokovića o vakcini protiv koronavirusa. 

U kolumni novinara Tumainija Carayola, pod naslovom "No-vaxx Ðoković: Zašto njegov duhovni pogled na svijet može imati opasnu stranu", podsjeća se na Ðokovićev razgovor koji je vodio putem Instagrama sa britanskim teniserom Andyjem Murrayem u kojem je govorio o svojim dnevnim rutinama, te koje su prve tri stvari koje uradi kada se probudi, piše The Guardian

"Prvo se zahvalim Bogu, zatim napravim nekoliko dugih i dubokih uzdaha, zagrlim suprugu i potrčim prema djeci", na što je nespretno Murray odgovorio - lijepo, dodajući da je to za njega previše informacija.   

The Guardian u prvi plan stavlja Ðokovićevu bezglutensku dijetu, koja mu je pomogla da postane bolji teniser. On to naziva telekinezom i telepatijom „poklonima višeg reda, izvora, boga, bilo čega, što nam omogućava da razumijemo veću moć i viši red u nama samima“. 

Novinar je podvukao i utjecaj trenera Pepea Imaza, koji je koristio "neobične" metode i išao ka spiritualnim stvarima telepatije i levitacije, koji uključuju duge zagrljaje. 

"On je prvi teniser svijeta, ima 21 meč bez poraza, a juri Nadala (19) i Federera (20) po broju Grand slem titula. On ih ima 17. Vjerovatno će i uspjeti u tome, ali njegova duhovnost treba da ostane lična - sve dok nije štetna", piše The Guardian.

Đoković poslao saopćenje povodom izjave o vakcini protiv koronavirusa

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković oglasio se saopćenjem koje je poslao New York Timesu povodom izjava o vakcini protiv koronavirusa. Đoković je prije dva dana izajvio da je protiv vakcinisanja, a njegova izjava izazvala je pažnju regionalne i svjetske javnosti. "Lično nisam za vakcinaciju i ne bih volio da me neko primorava da dobijem vakcinu da bih mogao da putujem.

Uz podsjećanje na razgovor sa srbijanskim sportistima na Zoomu, u kojem je Ðoković rekao da je protiv toga da vakcina bude obavezna, novinar Carayol navodi da je između "pronalaska utjehe u duhovnosti" i potencijalnog "projektiranja opasnih narativa" takna linija. 

Tako je ovaj novinar Guardijana dodao i da je Ðokovićeva supruga Jelena širila viralni video o 5G mreži, koji je kasnije na njenom Instagram profilu ukinut kao - Fake News

Jelena Đoković širila lažne vijesti: Instagram joj cenzurisao snimak

Supruga najpoznatijeg Srbijanca Novaka Đokovića, Jelena Đoković, cenzurisana je od strane Instagrama. Tačnije, njen video koji je podijelila na profilu jer se ispostavilo da je lažan. Jeleni je obrisan post u kojem je objavila video izvjesnog američkog ljekara koji je širenje koronavirusa pripisao ekspanziji 5G mreži.

Pandemija koronavirusa pokazala je koliko lične odluke univerzalno mnogu da utječu na mnogo ljudi. 

"Ðoković je jedan od najpoznatijih ljudi u Srbiji, a suprotstavljanje vakcinaciji nosi veliku opasnost", navodi se uz podsjećanje da je Srbijanac ideološki bio protiv operacije lakta, zbog čega je i prekinuo saradnju s američkim trenerom Andreom Agassijem. 

Đoković je te 2017. godine, nakon što se odupirao medicinskoj intervenciji, mislio da će lakat izliječiti alternativnim, holističkim tretmanima.  

Zvanična medicina je razlog zašto je bol nestala. Pet mjeseci kasnije je podigao veliki trofej u Wimbledon, a već u novembru je bio prvi reket svijeta.

 "Na kraju, realnost je pobijedila", zaključuje The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije