Novak Đoković dobio prestižno priznanje i izjednačio rekord Rogera Federera

0
Radiosarajevo.ba
Novak Đoković dobio prestižno priznanje i izjednačio rekord Rogera Federera
Foto: EPA - EFE / Novak Đoković

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković pobjednik je 66. izbora za Europsku sportsku osobu godine, koji od 1958. provodi poljska novinska agencija PAP.

Za 36-godišnjeg srbijanskog tenisera ovo je peta pobjeda u ovom izboru (2011., 2015., 2018., 2021., 2023.), čime se izjednačio s dosadašnjim rekorderom, legendarnim švicarskim teniserom Rogerom Federerom.

Đoković iza sebe ima jednu od najboljih sezona u karijeri, u kojoj je osvojio tri Grand Slam trofeja (Australian Open, Roland Garros, US Open) i izgubio finale Wimbledona u pet setova od Španca Carlosa Alcaraza. Trijumfom na završnom turniru sezone, ATP Finalu u Torinu, Đoković je po osmi put u karijeri godinu završio na prvom mjestu pojedinačne ATP liste.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Đoković je osvojio 178 bodova, 28 više od drugoplasiranog, trostrukog svjetskog prvaka u Formuli 1 Nizozemca Maxa Verstappena. Treće mjesto je osvojio svjetski rekorder i svjetski prvak u skoku motkom Šveđanin Armand Duplantis s 86 bodova.

Među prvih deset našle su se i dvije sportistice. Najbolja teniserka svijeta Poljakinja Iga Swiatek, prošlogodišnja pobjednica ovog izbora, završila je s 72 boda na šestom mjestu, dok je nizozemska atletičarka Femke Bol, svjetska prvakinja na 400 m prepone i svjetska dvoranska rekorderka na 400 m, s 49 bodova osvojila osmo mjesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije