Koje su najveće kazne u historiji tenisa: Šamaranje sudije, suspenzije, prijetnje...

F. Z.
Koje su najveće kazne u historiji tenisa: Šamaranje sudije, suspenzije, prijetnje...
Foto: EPA-EFE / Williams i Ramos

Mnogo se prašine diglo nakon sukoba Serene Williams i suca Carlosa Ramosa u finalu posljednjeg Grand Slam turnira sezone.

Epilog svega je kazna za Williams u iznosu od 17.000 dolara. Podsjetimo, Williams je nazvala sudiju Ramosa "lažljivcem" i "lopovom", a prvu opomenu dobila je zbog uputa od trenera (coaching), novu opomenu dobila je zbog razbijanja reketa, a Ramos joj je oduzeo i jedan poen nakon čega ga je nazvala lopovom.

Vječiti buntovnik - John McEnroe

Nakon ovog sukoba mnogo se pričalo i pisalo o kazni Serene Williams, a mi ćemo se pokušati prisjetiti nekih od najvećih sukoba sudija i igrača tokom mečeva. Vjerovatno najpoznatiji slučaj je onaj s Australian Opena, prvog Grand Slam turnira sezone 1990. godine. Tada je John McEnroe diskvalifikovan u susretu četvtog kola u kojem je odmjerio snage sa Šveđaninom Mikaelom Penforsom.

McEnroe je tri puta prekršio pravila. Prvo je zastraživao linijskog sudiju, potom je uništio svoj reket, a na kraju je psovao sudiji u stolici. To je bila kap koja je prelila čašu, sudija je diskvalifikovao McEnroea i dodijelio pobjedu Mikaelu Penforsu. U tom trenutku bilo je 6:1, 4:6, 7:5 i 2:4 za McEnroea, prvog igrača svijeta u tom trenutku. McEnroe je te davne 1990. godine zbog ovakvog ponašanja kažnjen sa 6.500 dolara.

Tokom svoje karijere McEnroe je zaradio mnogo kazni. Plaćao je iznose koji tada u tenisu nisu bili uopće mali s obzirom na to da su nagrade bile mnogo manje nego danas. Tako je na US Openu 1987. godine kažnjen sa 17.500 dolara zbog brojnih svađa sa sudijom tokom meča sa jugoslavenskim teniserom - Slobodanom Živojinovićem. Da stvar bude gora po Amerikanca, zbog svjetski poznate rečenice iz tog meča: "Hvala što si uništio još jedan meč za mene. Pokušavaš postaviti Ginisov rekord u pokušajima da mene sj***š.", suspendovan je na dva mjeseca.

McEnroe nije jedini, David Nalbandian povrijedio sudiju i diskvalifikovan 2012. godine

Slavni Amerikanac nije jedini koji je zaradio diskvalifikaciju. Argentinac David Nalbandian kažnjen je sa 69.910 dolara zbog nesportskog ponašanja na Queensu 2012. godine. Na turniru koji se igra uoči Wimbledona Nalbandian je poptpuno izgubio živce tokom meča sa Marinom Čilićem. Nakon što je Hrvat napravio break, Nalbandian se iznervirao i šutnuo nogom stolicu na kojoj je sjedio linijski sudija. Povrijedio je sudiju, a osim paprene kazne zaradio je i diskvalifikaciju.

Williams prijetila sutkinji

Serena Williams je 2009. godine zaradila i jednu od najvećih kazni u historiji tenisa. Kažnjena je na US Openu sa 82.500 dolara nakon napada na linijsku sutkinju u polufinalnom meču sa Kim Clijsters. Amerikanka je prišla sutkinji i u prijetećem tonu joj rekla: "Gurnut ću ti ovu lopticu niz grlo". Sve je počelo nakon što je Serena pri rezultatu 15:30 prvi servis poslala u aut, a drugi put je sutkinja dosudila prestup. Sutkinja je dodijelila poen Clijsters, a Serena je izgubila meč sa 4:6 i 5:7.

Najveća kazna u historiji Wimbledona ide za Ameriku

Rekord Johna McEnroea za najveću kaznu na Wimbledonu, koju je Amerikanac dobio 1991. godine zbog vrijeđanja sudije, oborio je Jeff Tarango. On je kažnjen 1995. godine sa 10.000 dolara zbog vrijeđanja sudije u stolici, a s dodatnih 5.000 jer je napustio teren nakon odigrana četiri gema u drugom setu. Osim toga dobio je i 500 dolara kazne jer je rekao sudiji da zašuti. Kazna je narasla na 43.756 dolara nakon što je utvrđeno da je Taranog narušio integritet igre, a kažnjen je i suspenzijom na naredna dva Grand Slam turnira. Nakon meča njegova žena Benedicte udarila je dva šamara sudiji tog meča - Brunu Rebusha.

Nick Kyrgios kao pravi naslijednik McEnroea

Vjerovatno najveći "problematičar" danas u tenisu je Australijanac Nick Kyrgios, a najpoznatiji njegov ispad je onaj u susretu sa Stanom Wawrinkom na ATP turniru u Torontu. Tada je Kyrgios rekao Švicarcu: "Kokkinakis je 'opalio' tvoju djevojku. Žao mi je što to moraš od mene saznati.". Kokkinakis je njegov kolega iz reprezentacije, a Wawrinka je tada bio u vezi sa Donom Vekić.

Kyrgios je kažnjen sa skoro 50.000 dolara zbog ovog ispada, ali i sa jednomjesečnom suspenzijom. Drugi ispad imao je u Šangaju 2016. godine. Tada je zaradio kaznu od 32.900 dolara. Izgubio je meč sa 6:3 i 6:1 za 48 minuta igre i optužen je za manjak angažmana. U jednom trenutku rekao je sudiji: "Možeš li završiti meč kako bih mogao ići kući konačno".

Kada su ga kasnije pitali zašto se tako ponaša i da li je to fer prema navijačima, Kyrgios je rekao:

"Šta to uopće znači. Ja sam dobar u udaranju teniske loptice. Kao da je to velika stvar, ne dugujem im ništa. Ako vam se ne sviđa to što radim, nemojte dolaziti na mečeve. Samo idite", rekao je Kyrgios. Teniser iz Australije tokom karijere zaradio je brojne kazne i suspenzije, a izdvojili smo samo neke od njih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije