Pogledajte kako danas izgleda Monika Seleš

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako danas izgleda Monika Seleš
Foto: Blic.rs / Monika Seleš

Monika Seleš, nekadašnja najbolja tenisačica svijeta, prije nekoliko dana proslavila je 47. rođendan.

Seleš je rođena 2. decembra 1973. godine u Novom Sadu, bila je reprezentativka SFRJ, a tokom fantastične karijere osvojila je čak 53 turnira i pritom dosegnula devet Grand Slam naslova.

Američko državljanstvo uzela je 1994., a devet godina kasnije završila je karijeru. Rođena je u mađarskoj obitelji, tenis je počela igrati sa šest godina, a prvi profesionalni turnir odigrala je kao 14-godišnjakinja. Prvi turnir osvaja u Houstonu u maju 1989. godine, a mjesec dana kasnije probija se u polufinale svog prvog Grand Slama – Roland Garrosa, gdje je izgubila od Steffi Graf.

Svoju prvu godinu u teniskoj karijeri završava kao svjetski broj šest. Prvi osvojeni Grand Slam turnir bio joj je Roland Garros 1990. godine, u finalu je pobijedila Steffi Graf te je tog dana postala najmlađa tenisačica koja je osvojila taj slavni turnir sa 16 godina i 6 mjeseci.

Nažalost, karijera joj je praktično uništena 30. aprila 1993. godine, kada je naočigled cijelog svijeta brutalno napadnuta na turniru u Hamburgu.

Podsjetimo, u pauzi između gemova do terena je stigao poremećeni Gunther Parche, koji je velikim kuhinjskim nožem ubo Moniku u gornji dio leđa. Kod lopatice je zadobila ubodnu ranu od četiri centimetara.

Iako se Monika oporavila za nekoliko sedmica, napad je ostavio psihičku traumu. Profesionalni tenis nije igrala dvije i po godine, djelomično i zbog toga što je napadač dobio samo uvjetnu kaznu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije