Godišnjica atentata na Moniku Seleš: Njemačka nije kaznila napadača

Radiosarajevo.ba
Godišnjica atentata na Moniku Seleš: Njemačka nije kaznila napadača
Foto: Screenshot / Monika Seleš nakon napada u Hamburgu

Prije 26 godina - 30. aprila 1993. - napadnuta je najbolja svjetska teniserka Monika Seleš. Nju je na turniru u Hamburgu nožem napao Günter Parche navijač tada velike Monikine rivalke – Steffi Graf. Za ovaj zločin napadač je kažnjen sa dvije godine uslovne kazne uz psihijatrijsko liječenje, podsjeća RTS.

Monika Seleš se pripremala za naredni gem kada joj se sa leđa prikrao Günter Parche (navijač Steffi Graf) i ubo je nožem u leđa. Obezbjeđenje je brzo reagiralo i onesposobilo napadača.

Sječivo je bilo veliko (23 centimetara). Tada 39-godišnji Nijemac je ubo Seleš u predjelu lopatice. Sve se to dešavalo na četvrfinalnom duelu turnira u Hamburgu, u meču Monike Seleš i bugarske igračice Magdalene Maleeve.

Poremećeni Nijemac nije mogao da se pomiri sa činjenicom da je Monika Seleš smijenila na prvom mestu WTA liste Steffi Graf. On nije dobio zatvorsku kaznu već je osuđen na dvogodišnju uslovnu kaznu uz psihijatrijsko liječenje.

Njemačka policija je tada u saopćenju rekla da je jasno da Parche nije želio da ubije Moniku Seleš, već da je "samo" htio da je teško povrijedi da ne bi mogla da se takmiči i da Steffi Graf, za koju on navija, ponovo bude ženski broj jedan.

Monika je uspjela da se vrati tenisu tek poslije dvije godine od napada, ali više nikada nije učestvovala na turnirima koji su bili organizirani u Njemačkoj. Poslije ovog incidenta na svim turnirima uvedeno dodatno obezbjeđenje.

Monika Seleš je prisećajući se ovog događaja rekla da je poslije uboda živjela u stalnom strahu. Taj čovek ju je povrijedio, a nije dobio nikakvu kaznu. Nije željela da igra u Njemačkoj jer se nije osećala sigurno i sve je podsjećalo na taj događaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije