Daniil Medvedev postao prvi ruski pobjednik na rimskom Mastersu

0
Hina
Daniil Medvedev postao prvi ruski pobjednik na rimskom Mastersu
Foto: EPA / Daniil Medvedev

Najbolji ruski teniser Daniil Medvedev u nedjeljnom finalu turnira u Rimu savladao je Danca Holgera Runea 7:5, 7:5 i tako osvojio svoj 20. naslov u karijeri, a prvi na zemljanoj podlozi na natjecanjima iz Masters 1.000 serije, postavši prvi Rus s naslovom u Rimu.

Bilo je to 33. finale za trećeg igrača svijeta, šesto u ovoj sezoni, u kojoj je došao do petog naslova, nakon što je prethodno trijumfirao na turnirima u Rotterdamu, Dohi, Dubaiju i Miamiju.

U izjednačenom prvom setu ruski teniser je do odlučujućeg breaka stigao kad je Rune trebao izboriti odluku u tie-breaku. Rune, sedmi igrač svijeta, imao je 30:15, ali je Medvedev s dva direktna poena i jednom iznuđenom pogreškom slomio servis 20-godišnjeg Danca.

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata

Rune je u drugom setu dvaput imao prednost breaka (2:0, 5:3), ali je Medvedev u oba navrata odgovarao osvajanjem gemova u serijama - u prvoj je osvojio tri gema, a na kraju meča čak četiri. Sat se zaustavio nakon 102 minute, kad je Rune na drugu meč-loptu prebacio teren, a Medvedev mogao započeti sa slavljem.

Rimskim naslovom Medvedev će se u ponedjeljak probiti na drugo mjesto pojedinačne ATP ljestvice jer će prošlogodišnjeg rimskog pobjednika Novaka Đokovića pogurnuti na treću poziciju. Za jedno mjesto će napredovati i Holger Rune, koji će sa sedmog skočiti na šesto mjesto i tako doći do svog najboljeg renkinga u karijeri.

Medvedev je po bodovima osvojenima samo u ovoj sezoni (4.300) prvi u Utrci prema Torinu, s gotovo 1.000 bodova prednosti pred drugoplasiranim Špancem Carlosom Alcarazom (3.455), koji je ispred Rusa prema bodovima osvojenima u posljednjih godinu dana - Alcaraz ih ima 6.815, a Medvedev 6.330.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije