Danas počinje Wimbledon: Sinner i Alcaraz glavni favoriti, Đoković sanja o novoj tituli

0
Radiosarajevo.ba
Danas počinje Wimbledon: Sinner i Alcaraz glavni favoriti, Đoković sanja o novoj tituli
Foto: EPA - EFE / Carlos Alcaraz i Novak Đoković, prošlogodišnji finalisti

U ponedjeljak, 1. jula, počinje 137. izdanje Wimbledona, trećeg Grand Slama sezone i najvećeg teniskog turnira.

Po tradiciji, prvi na centralni teren izaći će branitelj naslova Carlos Alcaraz (ATP 3.), koji će biti i glavni favorit uz trenutno najboljeg igrača svijeta Jannika Sinnera (ATP 1.).

Alcaraz će se na startu sastati s kvalifikantom Markom Lajalom iz Estonije, 262. igračem na ATP listi.

Tineke Strik pozvala SAD, EU i OHR na hitnu reakciju: Dodikov dokument je prijetnja miru u BiH

Tineke Strik pozvala SAD, EU i OHR na hitnu reakciju: Dodikov dokument je prijetnja miru u BiH

"Još uvijek gledam snimke Federera, Murrayja i Nadala, čak i Đokovića. Pogledao sam i snimke svojih mečeva lani. Neću lagati, želio sam vidjeti što sam i kako napravio prošle godine. A sada to želim ponoviti", rekao je Alcaraz, 21-godišnji Španjolac, koji je u London stigao kao branitelj naslova, ali i kao pobjednik Roland Garrosa.

Sad ima priliku priključiti se Rodu Laveru, Bjornu Borgu, Rafaelu Nadalu, Rogeru Federeru i Novaku Đokoviću, koji su osvajali Grand Slam turnire koje dijeli kanal u istoj godini.

Obavljen žrijeb Wimbledona: Hoćemo li gledati novi finalni okršaj Đokovića i Alcaraza?

Obavljen žrijeb Wimbledona: Hoćemo li gledati novi finalni okršaj Đokovića i Alcaraza?

"Nije jednostavno osvojiti Grand Slam turnir. Pogotovo kada moraš promijeniti podlogu, zemlju za travu, što podrazumijeva i potpuno drugačiji stil igre. Recimo da ću pokušati. Naravno, želio bih dodati svoje ime na tu kratku listu pobjednika Roland Garrosa i Wimbledona u istoj godini. Bit će to velik izazov za koji sam spreman", dodao je Alcaraz.

Iako je njegov nastup bio neizvjestan zbog operacije koljena, Novak Đoković će nastupiti na ovogodišnjem turniru, a za prvog protivnika također je dobio kvalifikanta, Čeha Vida Koprivu (ATP 123.).

"Treniram sedam dana. Bila je to dobra sedmica, pogotovo posljednja tri, četiri dana. Igrao sam setove s Sinnerom, Tiafoeom, Medvedevom, Runeom… Dakle, igrao sam gotovo na maksimumu. Koljeno je sve izdržalo i to je bio dobar znak za nastup u Wimbledonu. Zato sam odlučio biti u žrijebu. Razgovarao sam i s nekima koji su prošli operaciju meniska, svi su rekli da imam šanse zaigrati Wimbledon. Silno sam želio nastupiti, ipak je to turnir o kojem sam sanjao kao dječak. Sama pomisao o izostanku nije mi se svidjela. No, nisam došao igrati nekoliko kola da bih dokazao sebi i drugima da se mogu takmičiti. Želim novu titulu!", poručio je Đoković.

Prvi igrač svijeta Italijan Jannik Sinner nije uspio dodati parišku krunu Australian Openu, ali probat će Wimbledon.

/ Anketa

Ko će osvojiti Wimbledon?
Rezultati

"Fizički sam bolje nego uoči Roland Garrosa. Tada sam imao neke sumnje, sada ih nema. Više nisam opterećen je li sve u redu s mojim tijelom, povreda je prošlost", rekao je Sinner.

Sinner će na startu turnira igrati protiv Nijemca Yannicka Hanfmanna, 110. igrača svijeta.

Kod teniserki se krug favoritkinja vrti oko Arine Sabalenke, Ige Swiatek, Elene Ribakine i Cori Gauff.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije