Damir Džumhur za Radiosarajevo.ba: "Sebi sam dokazao da mogu, nikom drugom ne moram"

4
A. Vatreš
Damir Džumhur za Radiosarajevo.ba: "Sebi sam dokazao da mogu, nikom drugom ne moram"
Foto: Facebook / Damir Džumhur

Višegodišnja borba s formom i mnogi problemi s kojima se susretao su iza Damira Džumhura (32), koji konačno igra tenis vrijedan pažnje.

Najbolji bh. reket nedavno je osvojio turnir u Santo Domingu, a uz to se vratio u prvih 100 tenisera svijeta (81. mjesto) prvi put nakon četiri i po godine.

Lična satisfakcija

O svemu tome je govorio za portal Radiosarajevo.ba.

Ko je Mirza Duran, osumnjičeni za svirepo ubistvo na Ciglanama? Upravo je stigao u zatvor u Zenicu

Ko je Mirza Duran, osumnjičeni za svirepo ubistvo na Ciglanama? Upravo je stigao u zatvor u Zenicu

"Osvojeni turnir je došao u dobro vrijeme, s obzirom da mi slijedi period u kojem branim veliki broj poena. To mi je omogućilo i da napredujem na rang listi, što u ovom trenutku iskreno i nije primarni cilj, ali je jako bitno za ostatak sezone", rekao je Džumhur za Radiosarajevo.ba.

Nivo tenisa koji je pokazao u Santo Domingu ga je iznenadio, s obzirom da se tek vratio poslije povrede.

Bravo, bravo: Veliki napredak Damira Džumhura na ATP listi

Bravo, bravo: Veliki napredak Damira Džumhura na ATP listi

"Turnir u Dominikanskoj Republici je došao u periodu kada nisam očekivao da ću biti na tako visokom nivou, zato što sam se vraćao iz povrede koja je još od Wimbledona i to je bio moj tek drugi turnir nakon što sam ponovo počeo igrati.

Prije samog turnira nisam osjećao igru najbolje, ali iz meča u meč sam dizao formu i uspio da u polufinalu i finalu odigram najbolje mečeve. Isto tako, u četvrtfinalu sam pobijedio igrača koji je u sjajnoj formi (Chun Hsin Tseng, ATP 115.) i protiv kojeg ću vjerovatno igrati u Davis Cupu u septembru mjesecu".

Ono što najviše raduje je pak povratak u Top 100, za što se dugo i mukotrpno borio.

"Ulazak u prvih 100 je neka moja lična satisfakcija. Drago mi je što sam prije svega sebi pokazao da mogu. Mislim da nemam bilo kome šta da pokazujem. Borio sam se, trudio, radio, nekako u tišini, što je meni bilo lakše, nije bilo nekog velikog pritiska i očekivanja. Imao sam težak period, teške godine iza sebe, ali najbitnije da sam sebi uspio da pokažem da pripadam tu. Četiri osvojena Challengera ove godine, pet u posljednjih godinu dana. Malo igrača može da se pohvali s tim. Taj ranking mi je samo pokazatelj dobre igre i onoga što sam radio u proteklom periodu.

Imao sam dobrih sedmica i u prošloj godini, ali nisam uspio da ih povežem. Ja sam igrač koji možda neće igrati konstantno i neće u kontinuitetu praviti rezultate, ali nekoliko dobrih sedmica u toku godine može da mi donese ovako dobar rezultat. Ove godine sam zaista imao veliki broj dobrih sedmica, bilo je naravno i razočarenja, i poraza u prvim kolima. Ali kada prođem prvo i drugo kolo, dižem svoju formu i to je tako nekako bilo kroz cijelu moju karijeru. Ne očekujem da svaki turnir pobjeđujem kada treba, ali isto tako mogu da pobijedim kada neki ne očekuju to od mene.

Mogu reći da sam zadovoljan, ali ne pravim zaista veliku euforiju oko svega ovoga. Uživam više na terenu, cijenim više to što radim, ali se isto tako posvećujem maksimalno i trudim se, tako da znam da je ovo samo rezultat velikog napora koji sam uložio u proteklih nekoliko godina".

Skromni ciljevi

Iako je podigao formu i kvalitet tenisa, Džumhur je svjestan da uvijek neće ići kako treba. Dokaz za to je i nesretan poraz na startu kvalifikacija US Opena od Alexa Bolta (ATP 175.), koji ga je savladao nakon preokreta i (6:0, 3:6, 3:6) tako ostavio bez šanse da se bori za glavni žrijeb turnira.

"Ne smatram da to što sam sada napravio dobre rezultate automatski mora da znači da moram još bolje. Dobri rezultati dolaze s radom i naravno da isto tako daju samopouzdanje koje mi je mnogo nedostajalo. Ne očekujem da pravim rezultate koji možda nisu realni, ali sigurno kada dođete do neke pozicije i dobrih rezultata da želite još više. Želim više, želim da napredujem na rang listi. Prije svega, cilj je da do kraja godine definitivno osiguram prvih 100, a onda i Grand Slamove glavnih turnira. To bi već bila velika stvar zato što ću samim tim imati šansu za većim brojem poena s manje mečeva".

Damir Džumhur

Džumhur je kroz karijeru odigrao mnogo velikih mečeva i pobjeđivao velike igrače. Priznao je da mu to sve nedostaje i da bi volio da se vrati na veliku scenu.

"Sigurno da nedostaju ti veliki mečevi. To je nešto što podiže igru kod svakog igrača. Treninzi s njima. Zato je bitno doći na te velike turnire i biti tu, jer samim tim dižete nivo igre. Isto tako je motivacija igrati protiv najboljih, na najvećim terenima na svijetu. Neko sam ko nikada nije imao problem s motivacijom. Znam odakle dolazim i iz kakvih uslova sam došao, tako da meni igranje na malim turnirima, terenima koji nisu baš sjajni i igranje bez publike ne smeta. Uvijek sam svakoga respektovao i jedan od faktora zašto sam uspio da se vratim je upravo što se nisam previše osvrtao na te velike mečeve, već sam pokušavao i na malim turnirima i malim mečevima da pokažem pravu igru. Sigurno da ovo drugo predstavlja veliku motivaciju i da bih volio da se vratim među velike igrače i velike turnire".

Damir Džumhur

Uskoro ga očekuje i nastup s Davis Cup reprezentacijom BiH, s kojom će ponovo pokušati da ostvari historijski uspjeh.

"Ono što mi je ostala neostvarena želja s Davis Cup reprezentacijom je ulazak među 16 najboljih, odnosno u grupnu fazu Svjetske grupe. Bili smo nadomak toga dva puta, ali imat ćemo šansu i ove godine. Igrat ćemo meč protiv Kineskog Tajpeija u septembru, tima koji možemo da pobijedimo. Ukoliko prođemo tu prepreku igrat ćemo meč koji nas vodi u tu grupnu fazu. Naravno, mislim da je potrebno imati i malo sreće, ali iskreno se nadam da mi to možemo da ostvarimo. Imat ćemo tu priliku i svi smo motivisani da je iskoristimo", dodao je Džumhur za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije