Čudesni Carlos Alcaraz srušio Novaka Đokovića u finalu i osvojio Wimbledon

6
A. S.
Čudesni Carlos Alcaraz srušio Novaka Đokovića u finalu i osvojio Wimbledon
Foto: EPA-EFE / Carlos Alcaraz

Carlos Alcaraz je pobjednik ovogodišnjeg izdanja Wimbledona u muškoj konkurenciji.

U sjajnom finalnom meču u Londonu, španjolski teniser je sa 3:2 u setovima (1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4) pobijedio Novaka Đokovića i tako mu preuzeo titulu pobjednika na jednom od najvećih Grand slamova.

Gledali smo odlično finale.

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

Prvi set

Đoković je odlično počeo meč. Prvi set je riješio u svoju korist sa 6:1. Nole je u ovom setu napravio čak dva breaka.

Poveo je sa 5:0, dozvolio Carlosu da uzme amo jedan gem i onda na svoj servis završi posao za nešto više od pola sata (35 minuta).

Idemo!!! Novak takes the 1st set 6-1 💪💪💪 @wimbledon final #novakdjokovic

Posted by NOVAK DJOKOVIC FAN CLUB on Sunday, July 16, 2023

Drugi set

Drugi set je trajao nevjerovatnih 86 minuta (1:26 sati). Alcaraz se uspio sabrati, počeo je igrati tenis onako kako on najbolje zna i počeo osvajati gemove na svoj servis. 

Na Novakov je uspio osvojiti samo jedan, povesti sa 2:0 u drugom setu. No, onda je Đoković odmah napravio break i otišlo se na 6:6. U 13. odlučujućoj igri bolje se snašao Carlos i osvojio drugi set. 

Nole je imao set lopti pri rezultatu 6:5 u tie-breaku, ali nije uspio. Carlos je realizirao odmah prvu set loptu (8:6) i došao do 1:1.

Naglasimo - Alcaraz je prekinuo niz od 14 pobjeda Đokovića u tie-breaku.

Treći set

U trećem setu na terenu smo samo vidjeli Španjolca. Đoković se počeo svađati sa sudijama, ali i engleskim navijačima koji su bili na strani Alcaraza. Navijači su provocirali Srbijanca, u svakom trenutku kada su mogli.

To je iznerviranog Đokovića izbacilo iz kolosijeka i otvorilo put Carlosu da bez problema dođe do drugog seta i otvori put konačne pobjede.

Jedna zanimljivost - pri vodstvu Carlosa AlCaraza u trećem setu od 3:1, servirao je Novak Đoković, a gem je potrajao čak pola sata.

U ovom gemu vidjeli smo čak 14 đusova, a prvi teniser sveta je imao čak osam break lopti.

Bio je ovo veoma uzbudljiv gem, Novak se svađao sa sudijom, jer ga je ovaj opominjao da troši previše vremena prilikom pripreme za servis. Jednom rečenicom - drama.

Treći set je trajao tačno 60 minuta i završen je 6:1 za Alcaraza.

Četvrti set

U četvrtom setu, koji je na svoj servis otvorio Alcaraz, gledali smo odličan tenis. Istina - Đoković nije ličio na sebe u pojedinim trenucima meča, ali je pokazivao zube kada je to trebalo. Posebno na break-lopte Španjolca je bio sjajan, miran i stabilan.

To je i rezultiralo da pri rezultatu 2:2 napravi break i ponovo se vrati u meč. Poveo sa 4:2, kasnije napravio još jedan break za 6:3 i ulazak u dramatični peti set.

Peti set

U petom setu ponovo smo gledali tenis dostojan finala. Alcarazu je prvi potegnuo za break pri rezultatu 2:1. Nole je nakon izgubljenog servisa uspio polomio i reket. Dijelovi su letjeli na sve strane.

Alcaraz je meč privodio kraju. Tako se barem očekivalo, ali je Nole skupo "prodao kožu". 

No, Španjolac nije dozvolio dramu i peti set riješio u svoju korist 6:4 i tako osvojio Wimbledon.

Kralj je svrgnut, tenis ima novog kralja! Carlos Alcaraz je pobjednik Wimbledona!

Posted by Sportske novosti on Sunday, July 16, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije