Veselin Vujović za Radiosarajevo.ba: Europsko prvenstvo za BiH treba da bude velika škola

0
A. Vatreš
Veselin Vujović za Radiosarajevo.ba: Europsko prvenstvo za BiH treba da bude velika škola
Foto: EPA - EFE / Veselin Vujović

Njemačka će od 10. do 28. januara biti domaćin Europskog prvenstva u rukometu, na kojem će nastupiti i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

O predstojećem turniru, favoritima za osvajanje, kao i o šansama Zmajeva, za portal Radiosarajevo.ba govorio je legendarni rukometaš i trener Veselin Vujović (62).

Borba za drugo mjesto

Rođeni Cetinjanin, koji je kao selektor sa Slovenijom 2017. godine osvojio svjetsku bronzu, rekao nam je kako očekuje izuzetno interesatan turnir iz više razloga.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

"Predviđam da će biti jako interesantan turnir. Mislim da je Europsko prvenstvo puno kvalitetnije od Svjetskog prvenstva ili Olimpijskih igara. Prvo iz razloga što nastupaju zemlje gdje se igra najbolji rukomet, a drugo što je veliki broj zemalja koje ranije nisu bile u fokusu digle nivo igre i kvaliteta. Mali broj utakmica će se igrati u sistemu da je neko izraziti favorit, a drugi izraziti autsajder", istakao je Vujović za Radiosarajevo.ba.

Bosna i Hercegovina će nastupiti u grupi s aktuelnim prvakom Švedskom, Nizozemskom i Gruzijom. Vujović nam, bez obzira na težinu žrijeba, daje dobre šanse u borbi za drugo mjesto.

Veselin Vujović

"BiH uvijek ima lošu sreću kad je žrijeb na velikim takmičenjima u pitanju. To je skoro nevjerovatno. Pošto je Švedska kao branilac titule izraziti favorit, smatram da bi se BiH mogla boriti za drugo mjesto s Nizozemskom. Nizozemska je jedna reprezentacija koja je jako puno napredovala u zadnje vrijeme, ali isto tako smatram da je stigla do svog nekog limita, odnosno maksimuma. To je zemlja koja ne fabrikuje veliki broj mladih rukometaša. Pogodila im se jedna generacija i oni su na tom nekom talasu. Ne znam šta bi mogli taktički da promijene", rekao je Vujović i nastavio:

"S druge strane, od dolaska Irfana Smajlagića, BiH je mnogo napredovala, napravila je odličan rezultat u kvalifikacijama i zasluženo se plasirala na EP. Imaju u grupi Gruziju koja je isto jedna interesantna reprezentacija i koja se ne smije potcijeniti. Veliki iskorak za bh. rukomet bio bi kad bi prošli u drugi krug s dva boda, mada se i sam prolaz grupe može smatrati uspjehom. Bh. rukomet godinama kuburi u problemima, nadam da su na nekom putu ozdravljena i da će se to pokazati i rezultatski".

Osvrnuo se i na smjenu generacija u našem timu, koja je prošla bolje od očekivanog.

"Smajlagić je imao hrabrosti da napravi taj korak. Možda je zbog toga bio kritikovan, neki su ljudi smatrali da to nije dobar momenat, ali je ispalo dobro jer je ostvaren plasman na EP. Smatram da je ovo jedan korak ka afirmisanju tih mlađih igrača, da ne idu pošto-poto na rezultat, nego da im ovaj turnir bude jedna velika škola za budućnost. Nisam odavno vidio da jedna reprezentacija u tako kratkom roku napravi toliki iskorak u kvalitetu", rekao je Vujović i nastavio:

The #ehfeuro2024 Final Tournament draw is OVER ⚡️ #heretoplay Toughest group? 🥶🥵

Posted by EHF EURO on Wednesday, May 10, 2023

"Sjećam se utakmice u Sarajevu, gdje je Crna Gora do nogu potukla BiH. I onda u revanšu nakon par mjeseci vidjeli smo jednu sasvim drugu BiH, motivisanu, insipirisanu, koja je nadigrala Crnu Goru u svim segmentima. To je jedna velika stvar. BiH ima jako dobrih rukometaša, koji znaju i koji mogu. Za mene je u ovom trenutku nepoznanica šta će pružiti na ovom takmičenju. Od srca im želim da pruže maksimum i pokažu najbolje, jer za mene je BiH uvijek bila Jugoslavija u malom. Kad god je prilika, u bilo kojem sportu, ja sam navijač BiH", istakao je Vujović.

Prvenstvo jugoslavenskih republika

Dotakao se Vujović i grupe u kojoj su Srbija i Crna Gora, a koju čine još Island i Mađarska.

"Mislim da je to najinteresantnija grupa u kojoj svi misle da mogu biti prvi u grupi, a svi se istovremeno plaše da možda i ne prođu u drugi krug. Srbija, koja je puno napredovala i ima jedan dobar blok igrača, već je četvrtu godinu s istim selektorom (Toni Gerona) i trebala bi da pokaže zbog čega je taj čovjek i došao tu. To je jedan trenutak istine za njega kao selektora i za tu generaciju momaka. Oni su u kvalifikacijama pokazali da mogu igrati protiv najjačih reprezentacija, ali sve ono što se radi mora se pokazati na velikom takmičenju", kazao je Vujović, a onda se okrenuo svojim Crnogorcima:

Veselin Vujović

"Crna Gora je jaka takmičarska reprezentacija s dosta dobrih igrača, u usponu su i forme i svog napretka. Njima ne fali tog sportskog, patriotskog motiva. Poznati su kao veliki borci i bit će ravnopravan protivnik svima u grupi".

Na turniru u Njemačkoj nastupit će još tri reprezentacije iz regiona. Sjeverna Makedonija je u grupi s Francuskom, Njemačkom i Švicarskom, Hrvatska će igrati sa Španijom, Austrijom i Rumunijom, dok Sloveniji predstoje okršaji s Norveškom, Poljskom i Farskim Ostrvima.

"Makedonci u principu imaju nemoguću misiju. Upali su u izuzetno tešku grupu i za njih ovaj turnir treba poslužiti kao dobro iskustvo. Hrvati i Slovenci imaju dobre grupe. Posebno Hrvatska, koja bi mogla da konkuriše za prvo mjesto, ali se ne smije opustiti ni u jednoj utakmici, bez obzira što je rejtingom i imenom ispred konkurenata. Slovenija bi trebala pod vodstvom Uroša Zormana da napravi jedan iskorak i pokaže da je sazrela ko reprezentacija. Sve u svemu, veliko je zadovoljstvo da je šest reprezentacija s našeg podneblja tu. To je neko prvenstvo bivših jugoslavenskih republika", istakao je Vujović.

Kada su u pitanju reprezentacije koje će se boriti za naslov, Vujović najveću šansu daje Skandinavcima.

Veselin Vujović

"Uvijek se tu vrti oko skandinavskih zemalja – Švedska, Danska, Norveška, uz Francusku. Onda može da se pojavi Island koji je opasna reprezentacija, Španija koja uvijek na velikim takmičenjima igra jako dobro i ima svoj sistem koji se ne mijenja. Ne možete zanemariti ni Njemačku koja je domaćin. Iznenađenja bi možda trebalo tražiti u Hrvatskoj, Srbiji..., mišljenja je Vujović.

On je poslije dužeg vremena bez angažmana nakon što je krajem prošle godine napustio selektorsku poziciju Irana.

"Zadnjih sedam godina nisam dočekao Novu godinu s porodicom, kao ni zadnjih 11 rođendana koji je 18. januara. Ovaj put sam odlučio da provedem praznike s njima. Ići ću u Munchen da gledam grupu gdje su Srbija i Crna Gora. Proslavit ću rođendan, pa ako poslije toga bude neka interesantna ponuda, prihvatit ću", otkrio je Vujović na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije