Goražde ugostilo stotine učesnika iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH

Radiosarajevo.ba
Goražde ugostilo stotine učesnika iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH

U svijetu čuvenu tradiciju goraždanskog rukometa, grada koji je još pedesetih godina prošlog vijeka otvorio vrata ovom sportu. A rukomet, rukometaši, posebno slavna generacija „ Dječaka sa Drine“ ,a potom i rukometašice su mu uzvratili brojnim uspjesima.

Simbolična je bila i pjesma kojom je mlada umjetnica iz Goražda zvjezda Džejla Ramović pozdravila sve učesnike i učesnice turnira na svečanosti njegovog otvaranja. U krugu koji su napravili svi akteri ovog događaja ona je otjevala poznatu pjesmu „Kako je lijepo vidjeti te opet“.

Otvaranje turnira

I baš tako: nekadašnji asovi rukometa na svakom su koraku pokazivali radost zbog novog susreta, a nadmetali su se prije Goražda u nekoliko drugih gradova bivše Jugoslavije, piše portal Gorazdeonline.

Uslijedio je nakon otvaranja turnira dvodnevni praznik rukometa, vatromet sjajnih poteza i golova, odbrana, nerijetko i „ vragolija“ iz stare rukometne škole.

U konkurenciji pet ekipa veterana najviše umijeća, snage i vještine demonstrirala je ekipa „Rudara“ iz Pljevalja“ (Crna Gora), drugo mjesto osvojio je tim Nove Gradiške (Hrvatska), a treće mjesto pripalo je ekipi „Sloboda“ iz Tuzle ( BiH).

Ekipa ŽRK Subotica ( Srbija) pobjednik je u konkurenciji veteranki, druge su veteranke Goražda a treće mjesto zauzela je ekipa ŽRK „Jedinstvo“ iz Tuzle. Pehar za fer plej dodjeljen je ekipi Subotice.

Poseban žiri proglasio je i najuspješnije igrače, strijelce i golmane u obje konkurencije.

Drina i srdačnost domaćina osvojili su srca rukmetnih veterana i vetarnki iz gostujućih ekipa. Već na svečanosti otvaranja turnira vidjelo se da se gosti i gošće iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, te rukometašice i rukometaši iz Tuzle, u Goraždu osjećaju kao u svom gradu. Iskrena i jednostavna srdračnost po kojoj su goraždanke i goraždani poznati, oduševila je i rukometne veterane i veteranke.

Splavarenje i rafting

„Dokusurili“ su ih Drina, splavarenje i rafting koji će im, kazali su to i na svečanosti dodjele nagrada, trajno ostati u sjećanju.

Drina, Goražde i njegovi stanovnici, njihovi domaćini iz ekipa veterana i veteranki rukometa Goražda, osvojili su srca gostiju. I kako rekoše u obraćanjima u ime organizatora Eso Hurić i Nudžeim Džihanić, rukomet je široko raširio ruke grada da dočeka za sve dobre i drage ljude, sportiste, pa je tako bilo i za ovaj turnir o kome će se dugo pričati.

Sigurno je zato da će naredne godine, da učestvuje na turniru i dođu u Goražde htjeti još više ekipa i majstora i majstorica rukometa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije