! / Sport ujedinjuje BiH: Kako je rukomet spojio Gornji Vakuf-Uskoplje i Bos. Dubicu

28. 06. 2021. u 07:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 125

Sport ovih dana ispisuje lijepe stranice, one koje svjedoče o boljoj i ljepšoj Bosni i Hercegovini, kakva može i treba da bude.

Dok nacija slavi Maricu, Nikolinu, Melisu, Razu i ostale naše košarkaške Zmajice koje su nas učinile ponosnim i vratile vjeru u bolje sutra, te na jedinstven način poslali pljusku svim političarima, jedna isto tako lijepa slika dolazi iz dva bosanskohercegovačka grada. Njih na jednako lijep način, također, povezao – sport, tačnije rukomet.

Sportski prijatelji

Riječ je o Gornjem Vakufu-Uskoplju i Bosanskoj/Kozarskoj Dubici i ženskim rukometnim klubovima Sloga i Knežopoljka.

Ovih dana su tako iz ŽRK Knežopoljka zabilježili zanimljivo svjedočanstvo o tome.

"Moramo vam ispričati jednu priču... 2019. godine bili smo domaćini završnice prvenstva BiH za rukometašice rođene 2004. godine. Tada smo prvi put upoznali ekipu iz Ž̌enskog rukometnog kluba Sloga Gornji Vakuf - Uskoplje. Simpatična i nepoznata ekipa bila je naš protivnik u finalu. Utakmicu smo riješili u svoju korist, ali to nije bit ove priče. Nakon ove završnice počelo je prijateljstvo Knežopoljke i Sloge. Nedugo nakon završnice ugostili su nas na svom turniru, i bilo je zaista prelijepo", naveli su iz ŽRK Knežokoljka.

U međuvremenu je, podsjećaju, došla je pandemija koronavirusa, i to je period kada se dva kluba nisu imala priliku sastajati.

"Ali smo bili u kontaktu sa predstavnicima Sloge. Uz sve mjere ova sezona je odigrana i došao je period završnica prvenstva BiH. Domaćinstvo za kategoriju 2004. dobili su upravo naši prijatelji iz Vakufa. Kad smo dobili ovu informaciju bilo nam je izuzetno drago, ali i u jednu ruku i teško jer nismo znali da li ćemo moći da učestvujemo i branimo titulu prvaka. Naravno, zbog finansija. Poznato je da smo sa pet selekcija ostvarili plasman na završnicu i jednostavno nije bilo moguće na svakoj nastupiti. Bili smo u stalnom kontaktu sa predstavnicima Sloge. Pet ekipa je potvrdilo učešće na završnici i samo su nas čekali, a po svemu sudeći bili smo blizu da otkažemo nastup i odemo sa selekcijom 2008. godište u Zavidoviće", pojasnili su.

No, onda se desilo nešto što potvrđuje sport kao jedan od najsnažnijih integrativnih faktora u našoj zemlji.

Ispraćeni ovacijama

"Sad dolazimo do ključnog dijela ove priče. Bez obzira što smo im konkurenti za medalju, ŽRK Sloga nas poziva i nudi besplatan smještaj za cijelu ekipu. Ovu ponudu nismo mogli odbiti i pristajemo da učestvujemo na završnici. Međutim, to nije sve. Predstavnici Sloge pozivaju nas dan kasnije, uzimajući u obzir udaljenost Dubice i Vakufa, te nam nude dodatnu besplatno dodatnu noć kako bi djevojčice bile odmorne za nastup", napisali su iz ŽRK Knežopoljka iz Bosanske/Kozarske Dubice, te dodali:

"Zaista, potez koji se ne dešava često i vrijedan je svake hvale. O domaćnistvu i ljubaznosti koje smo doživjeli u Gornjem Vakufu, to je već posebna priča. Sigurni smo u to da će našu priču o domaćinu potvrditi svi klubovi učesnici, kao i službena lica. Ono manje bitno je da smo domaćina pobjedili u polufinalu, a iz hrama rukometa ispraćeni smo ovacijama vrhunske rukometne publike".

Posebnu zahvalnost ŽRK Knežopoljka uputili su predsjedniku ŽRK Sloga Ismetu Hadžiabuliću i sekretaru kluba Muameru Zukić koji su, kao navode, "kreatori ove prelijepe priče".

Kada bi ovakvih primjera bilo više, i to ne samo u sportu, vjerujemo da bi ovo bilo mnogo ljepše mjesto za život.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA