Selektor Portugala: Rukometaše BiH poštujemo, znamo kakvi su to borci

Radiosarajevo.ba
Selektor Portugala: Rukometaše BiH poštujemo, znamo kakvi su to borci
Foto: EPA-EFE / Selektor Portugala: Rukometaše BiH poštujemo

Nakon 14 godina odsustva, reprezentacija Portugala ove godine će nastupiti na Evropskom prvenstvu za rukometaše koje će od 10. do 26. januara biti održano u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.

Voljom žrijeba, Portugalci su u grupi D sa reprezentacijama Bosne i Hercegovine, Francuske i domaće Norveške, a uoči turnira selektor tima sa Pirinejskog poluotoka Paulo Pereira za portal Al Jazeere Balkans govorio je o kvalifikacijama, samom turniru u tri evropske države te očekivanjima na EP.

Možete li, za početak, komentirati kako su protekle kvalifikacije Portugala za Evropsko prvenstvo, da li ste jasno mogli vidjeti snage i slabosti vašeg tima?

“Ovo su za nas historijske kvalifikacije, i to iz dva razloga. Prvo je zbog toga da smo uspjeli pobijediti jednog rukometnog velikana, Francusku i upisati sve pobjede sem poraza u Francuskoj, a drugi razlog je to da smo na ovom turniru nakon 14 godina pauze”.

Koji su planovi za početak godine i pripreme pred EP?

“Do Nove godine smo se pripremali nekoliko dana u Portugalu, a do početka turnira ćemo isprobati svoje snage na jednom turniru u Španiji”.

Da li ste zadovoljni sa zdravstvenim biltenom, da li su svi rukometaši na koje računate zdravstveno spremni?

“Pa, nisu svi u najboljem stanju tako da ćemo do zadnjeg trena čekati sa objavom kojih će 18 igrača biti pozvani na Evropsko prvenstvo”.

Ima nekoliko momaka koji se oporavljaju i nije sigurno kakvo će biti njihovo stanje.

“Portugal će igrati svoje utakmice u Trondheimu i u grupi je D zajedno sa domaćom Norveškom, spomenutom Francuskom i debitantom Bosnom i Hercegovinom”.

Kako vidite odnos snaga u ovoj grupi?

“Ovo je jako teška grupa jer su u njoj dvije reprezentacije, a to su Francuska i Norveška, koje su bile među tri najbolje na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj. Iako im je ovo prvi nastup, bh. rukometaše svi trebamo poštovati”.

Kako vidite bh. reprezentaciju?

“Riječ je o mješavini iskusnih i mladih igrača. Svi znamo koliki su oni borci i sigurno će dati sve od sebe na turniru”.

Pored BiH, na Evropskom prvenstvu je mnogo balkanskih reprezentacija. Šta mislite o selekcijama Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije?

“Sve balkanske države imaju rukomet u svojom venama. Selekcije koje ste pobrojali će svakome biti težak protivnik, jaki su veoma i treba očekivati dobar plasman od svih njih”.

Četiri ste godine na mjestu selektora nacionalnog tima Portugala. Da li ste primijetili značajan razvoj ovog sporta u Portugalu i kako vidite njegovu budućnost u ovoj državi?

“Primjetno je povećanje investiranja u ovaj sport, naročito u naša tri najjača tima. Također, Rukometni savez Portugala je napravio plan koraka za razvoj naše države i naše reprezentacije, kako seniora, tako i mlađih pogona”.

Tri različite države su domaćini ovog turnira. Da li je to problem, možete li to komentirati?

“Svakako postoje prednosti, kao što su promocija i marketing. Sa druge strane su duga putovanja, što bi mogao biti problem selekcijama”.

Na kraju, ko su po vama favoriti za osvajanje EP?

“Danska i Norveška”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije