Rukometaši Španije novi prvaci Europe, na krilima Šterbika do velikog preokreta

E. H.
Rukometaši Španije novi prvaci Europe, na krilima Šterbika do velikog preokreta
Sjajnom igrom, posebno u odbrani i tranziciji u drugom poluvremenu, te prije svega maestralnim odbranama Arpada Šterbika, rukometaši Španije stigli su do slavlja protiv reprezentativaca Švedske i naslova prvaka Europe u Zagrebu.

Nakon velikog preokreta u drugom dijelu Španci su postavili svoj ritam, te nakon sat vremena igre u zagrebačkoj Areni stigli do pobjede pri rezultatu 28:23.

Iako je utakmica otvorena poprilično izjednačenom igrom obje reprezentacije, Šveđani su nakon pet minuta igre zaigrali prepoznatljivu odbranu i uspjeli napraviti prevagu na terenu.

Već nakon pet minuta igre Appelgren je pokazao da je golman za velike utakmice, te je svojim saigračima donio prednost na terenu. Uprkos brojnim tehničkim greškama Šveđana u početku, Španci nisu iskoristili svoju priliku, te Šveđani uspijevaju doći do tri gola prednosti.

Takvu igru rukometaši Švedske nastavili su u većem dijelu prvog poluvremena, čime su održavali svoju veliku prednost, iako su u nekoliko navrata Španci prijetili povratkom i smanjivanjem razlike. U tom ritmu Šveđani odlaze na odmor s dva gola razlike.

Ipak, španski rukometaši u mnogo boljem ritmu otvaraju drugo poluvrijeme, te nakon samo dvije minute igre uspijevaju stići do poravnanja. Šveđani jednostavno na startu drugog dijela nisu imali odgovor na brza napadačka rješenja protivnika, te su teško pronalazili prostor za odbranu.

Tada Španci stižu i do preokreta, sačuvavši svoju mrežu čitavih sedam minuta, čime su poljuljali dobru igru i napredak Šveđana.

Veoma dobru igru pokazala je i statistika španske reprezentacije, koja je za 15 minuta Šveđanima dopustila svega dva pogotka, dok su s druge strane oni upisali osam golova.

Španci su takvu igru nastavili sve do kraja utakmice, potpuno sasjekavši početni zanos i dobru partiju, te su na kraju slavili veliki trijumf i preokret koji im je, ponajviše, donio golman Arpad Šterbik nakon što je s odmora stigao samo na polufinalnu utakmicu.

Krajnji rezultat utakmice Španija - Švedska glasio je 28:23, čime su Španci stigli do prve zlatne medalje na Europskim prvenstvima u historiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije