Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

0
A. Vatreš
Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Rukometna reprezentacija BiH

Rukometni savez Bosne i Hercegovine u februaru je okončao saradnju sa selektorom naše državne selekcije Irfanom Smajlagićem.

Skoro dva mjeseca poslije, na njegovo mjesto imenovan je Damir Doborac (44), dugogodišnji bh. reprezentativac, koji je bio "desna ruka" Smajlagiću u njegovom mandatu.

Perić i Malinović

Doborac je govorio za portal Radiosarajevo.ba o prvim utiscima nakon imenovanja.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

"Poslije dugo godina igranja za reprezentaciju, prvo mi se ukazala prilika da budem u stručnom štabu kao pomoćnik, evo sada i kao selektor. Nemam riječi. To je stvarno jedna velika privilegija i čast. Više sam nego ponosan. S druge strane sam potpuno svjestan odgovornosti i zadaće koja je ispred nas", rekao je Doborac za Radiosarajevo.ba.

Novi selektor je prošle sedmice objavio širi spisak za dvomeč baraža za Svjetsko prvenstvo protiv Portugala. Na njemu se našlo nekoliko novih imena, kao i povratnici – Josip Perić i Dejan Malinović, koji nisu bili dio reprezentacije za vrijeme Smajlagića.

Damir Doborac

"I s Perićem i Malinovićem sam obavio razgovor. Oni su rekli da su spremni da pomognu reprezentaciji što je meni itekako drago. Ima tu još mladih igrača iz domaće lige, koji zbog povreda i ograničenosti spiska nisu tu, ali je moja želja da i oni dobiju priliku i da pokažu koliko mogu pomoći reprezentaciji".

S obzirom na to da duže vrijeme s dosta uspjeha trenira ekipu Gračanice, Doborac je vrlo dobro upoznat s rukometnom Premijer ligom BiH. Smatra da u njoj ima potencijala za reprezentaciju, ali da tim mladim momcima fali iskustva.

"Postoji ogroman potencijal. Međutim, ono što brine je da se dosad nije radilo s tim momcima, da nije bilo okupljanja... Moj je cilj da se uz A reprezentaciju formira i B selekcija koju će činiti igrači iz juniorske reprezentacije, igrači iz naše Premijer lige BiH i Prve lige FBiH. Iskreno se nadam da ćemo početi već u junu s tim okupljanjima i u narednom periodu pokušati što više puta to napraviti, ali i odigrati neke kontrolne mečeve da ti momci skupljaju iskustvo, pa da onda kad dođu u A selekciju imaju već 10-15 odigranih utakmica, što će im itekako koristiti u budućnosti".

Rukometni Zmajevi u budućnosti će biti bez kapitena Mirsada Terzića, koji se nakon više od 20 godina odlučio oprostiti od reprezentacije. Doborac se sprema na "život" bez njega.

Damir Doborac i Irfan Smajlagić

"Terza je vrhunski i kao čovjek i kao igrač. Nema potrebe da trošimo riječi i pričamo koliko će nam nedostajati. Jednostavno je došlo vrijeme da se on oprosti. Mi ćemo u budućnosti pokušati da nađemo zamjenu za njega, ali i kroz neke druge načine. Probat ćemo da igramo malo brže, više trčimo, pokušamo dati neki lagan gol i tu nadomjestimo te slabosti u odbrani. Ali ima tu još igrača koji mogu odigrati i ja se iskreno nadam da će to tako i biti".

Put za budućnost

Debi na klupi Zmajeva Doborac će imati protiv Portugala, koji će biti protivnik našeg tima u pomenutom baražu za SP 2025. Prvi meč igramo u gostima 9. maja, dok je revanš na rasporedu 12. maja u tuzlanskom Mejdanu. Portugalci trenutno slove za jednu od najboljih europskih reprezentacija i izraziti su favoriti u ovom dvomeču, koji će za Doborca biti početak realizacije plana za budućnost.

"Veliki respekt. Nema potrebe da trošimo riječi na Portugal. To je ekipa koja je u posljednje vrijeme uvijek jedan mali korak od samih završnica turnira. Ono čemu ću ja težiti je da odmah pokušavamo praviti nekakav put za budućnost. Moja želja je da prije svega bude jedna dobra, pozitivna atmosfera, velika borba za svaku loptu i dosta više trčanja. Vidjet ćemo kako će to sve izgledati".

Zmajevima krajem godine predstoje kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2026. godine, gdje će im protivnici biti selekcije Islanda, Grčke i Gruzije.

BiH - Gruzija

"U tom samom sistemu takmičenja gdje imate više utakmica tražite i te neke svoje šanse. Ne treba tako lagano ramišljati, ali da su ekipe s kojima mi možemo igrati - apsolutno se slažem. Ja bih prije svega pustio da odradimo baraž s Portugalom, a poslije da pokušamo kroz neka okupljanja i mečeve dati mjesto mlađima, pa da u tim kvalifikacijama za EP imamo nekoliko novih igrača", dodao je Doborac na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Širi spisak za Portugal

Benjamin Burić (Flensburg; Njemačka), Admir Ahmetašević (Witerthur; Švicarska), Harun Hodžić (Chambery; Francuska), Bekir Čordalija (Vogošća), Ahmed Čabaravdić (Konjuh), Marko Majstorović (Krka; Slovenija), Adi Mehmedćehajić (Gračanica), Mirko Mišetić (Sloboda), Kenan Hadžiavdić (Konjuh), Mirko Herceg (Csurgoi; Mađarska), Dino Hamidović (Gračanica), Nemanja Peštić (Partizan; Srbija), Luka Knežević (Sloboda), Dario Đenadija (Sloga Doboj), Mislav Grgić (Linz; Austrija), Josip Perić (Tatabanya; Mađarska), Milan Vukšić (Izviđač), Adnan Isaković (Gračanica), Sedžad Abdurahmanović (Krivaja), Marko Panić (Montpellier; Francuska), Nedim Hadžić (Borac), Pavle Petrović (Eurofarm Pelister; Sjeverna Makedonija), Dejan Malinović (Balatonfuredi; Mađarska), Faris Čolaković (Krivaja), Luka Perić (Celje; Slovenija), Ibrahim Haseljić (Gorenje; Slovenija), Marko Parežanin (Leotar), Vladan Đurđević (Borac), Amar Kendić (Maglaj), Senjamin Burić (Skjern; Danska), Adin Faljić (Zagreb; Hrvatska), Matej Ljubić (Izviđač), Amir Muhović (Borac), Ermin Ombaša (Vogošća), Elmir Građan (Goražde).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije