... / Hoće li država "odriješiti" kesu za formiranje ženske rukometne reprezentacije?

01. 02. 2021. u 08:04:00 Fena

Shares: 28

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će danas inicijativu kojom bi se zadužilo Ministarstvo civilnih poslova BiH da izdvoji novac za finansiranje budućih reprezentativnih ženskih selekcija BiH u rukometu.

Zastupnička inicijativa poslanika Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta predviđa da Predstavnički dom PSBiH obavezuje Ministarstvo civilnih poslova BiH da tokom 2021. godine, a za potrebe u 2021. godini, iz planiranih sredstava za sport osigura 100.000 KM Rukomentnom savezu Bosne i Hercegovine, a za namjene pripreme i međunarodnog predstavljanja, na način da 70.000 KM dodijeli budućim ženskim rukometnim selekcijama Bosne i Hercegovine i 30.000 KM ženskim rukometnim klubovima na ime troškova utakmica na međunarodnom nivou u okviru takmičenja EHF-a.

Kako su naveli podnosioci inicijative, na oduševljenje velikog broja mladih rukometašica, rukometnih djelatnika, navijača i sportske javnosti, BiH je nakon više od 10 godina dobila okvire za formiranje ženske rukometne reprezentacije za što, na žalost, ne postoji osiguran niti planiran grant bilo kojeg nivoa za 2021. godinu. Ovo je tradicionalno popularan sport u BiH koji je zbog institucionalnog nemara doveden na ivicu postojanja.

Podnositelji inicijative također podsjećaju da je BiH, između ostalih, dala Tuzlanku Svetlanu Cecu Kitić, službeno najbolju rukometašicu svijeta svih vremena, ali i Mostarku Ćamilu Mičijević koja je zbog dosadašnjeg nepostojanja ženske rukometne reprezentacije BiH, s Hrvatskom osvojila bronzanu medalju na nedavno održanom Evropskom prvenstvu za rukometašice.

Ako Komisija usvoji tu zastupničku inicijativu o njoj bi stav trebali dati zastupnici Predstavničkog doma PSBiH na sjednici koja je zakazana za srijedu, 3. februara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA