EHF odlučio: BiH ostaje bez baraža za Svjetsko prvenstvo

E. H.
EHF odlučio: BiH ostaje bez baraža za Svjetsko prvenstvo
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine neće nastupiti u baražu za Svjetsko prvenstvo u rukometu.

To je odlučila Europska rukometna federacije (EHF), kada je riječ o slučaju Nuić koji je bacio tamnu sjenu na uspjeh BiH protiv reprezentacije Švicarske.

Kako je navedeno, meč je registriran rezultatom 10:0 u korist reprezentacije Švicarske.

"S ovom odlukom Švicarska će dobiti dva poena i kvalificirat će se u narednu rundu kvalifikacija, dok će BiH biti oduzeta dva boda. Prema zvaničnom žrijebu, Švicarska će igrati protiv Norveške u baražu, a odigravanje utakmica predviđeno je u nekom od termina između 8. i 14. juna. Pobjednik će se direktno kvalificirati na Svjetsko prvenstvo 2019. godine, koje će biti odigrano u Danskoj i Njemačkoj", istaknuto je na zvaničnoj web prezentaciji EHF-a.

Ipak, takve informacije nije nam mogao potvrditi direktor rukometne reprezentacije BiH Gordan Muzurović, koji je za Radiosarajevo.ba kazao kako ni Rukometni savez BiH, ni on nisu dobili takve informacije iz EHF-a.

"Ovo prvi put čujem od vas, a niko od nas nije dobio takvu informaciju. Ipak, pretpostavljam da je EHF objavio neku od odluka, jer oni obično to čine krajem sedmice", kazao nam je kratko Muzurović.

Podsjećamo, rukometaši BiH slavili su protiv Švicarske u Tuzli rezultatom 21:15, te na taj način na terenu izborili prolazak u baraž za Svjetsko prvenstvo, gdje su trebali zaigrati protiv selekcije Norveške. Ipak, zbog "slučaja Nuić" i žalbe Rukometnog saveza Švicarske, rukometaši Švicarske izvojevali su pobjedu za "zelenim stolom" te će oni zaigrati u baražu.

Riječ je o slučaju Tomislava Nuića, koji je igrao sedam minuta i postigao jedan pogodak, a koji se nije nalazio na spisku igrača za utakmicu BiH - Švicarska u Tuzli, što je u suprotnosti sa pravilima EHF-a. Nuić je tokom susreta zaradio crveni karton zbog ove tehničke greške, a saga u vezi s njegovim slučajem i diskvalificiranjem rukometne selekcije BiH iz baraža trajala je nekoliko sedmica. 

Na kraju, EHF je odlučio u korist Švicarske, te su zvaničnici ove Federacije istaknuli kako takvu odluku opravdavaju činjenicom da je zvaničnik iz BiH, prilikom potpisivanja izvještaja, potvrdio njegovu tačnost, zbog čega je "savez odgovoran za igranje Nuića".

Važno je, ipak, napomenuti da BiH ima pravo žalbe na ovu odluku, te će zvaničnici Rukometnog saveza vjerovatno krenuti u administrativnu borbu za prolazak u baraž, za što imaju rok do 21. februara 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije