Šuman: Na spisku će biti 14 novih igrača, okrećemo novu stranicu bh. rukometa

Radiosarajevo.ba
Šuman: Na spisku će biti 14 novih igrača, okrećemo novu stranicu bh. rukometa
Novi selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine je bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Bilal Šuman. Šuman je na klupi zamijenio Dragana Markovića.

Danas je u organizaciji Rukometnog saveza BiH održana press konferencija na kojoj je predstavljen novi selektor Bilal Šuman, kao i plan rada reprezentacije u predstojećem periodu.

"Ova press konferencija je posvećena novom selektoru muške reprezentacije BiH i čovjeku koji je odgovoran i za omladinske selekcije. Izvršni odbor je na svojoj sjednici u Mostaru jednoglasno donio odluku da Bilal Šuman postane novi selektor reprezentacije. On je ponikao u Bosni i Hercegovini, igrao je za ovu reprezentaciju 36 puta i igrao je u Španiji i Danskoj. U posljednjih deset godina je radio kao trener u stručnom štabu danskog Koldinga", kazao je Smajo Karačić.

Novi selektor naše rukometne reprezentacije bio je zadovoljan što je postao selektor, a smatra da naš rukomet mora biti mnogo unaprijeđen.

"Zahvaljujem se Rukometnom savezu na povjerenju koje mi je ukazano. Mi ćemo raditi na formiranju pet selekcija. To su U-16, U-18, U-21, selekcija igrača iz Premijer lige BiH i A reprezentacija. Želimo napraviti veći fond od 28 do 30 igrača koji će konkurisati za seniorsku selekciju. Bit će mnogo novih imena, odnosno igrača koji nisu nikad pozivani u reprezentaciju, ali i igrača koji u posljednje vrijeme nisu bili članovi reprezentacije. Pozvat ćemo 14 novih igrača, ali i 14 igrača koji su u posljednje vrijeme bili u timu", najavio je Šuman.

Selektor smatra da se igrački kadar mora znatno promijeniti da bi se ostvarili vrhunski rezultati.

"Reprezentacija seniora treba biti lokomotiva koja će vući sve ostale selekcije, ali istovremeno moramo imati analitički alat kojim će pratiti te igrače od 16. do 21. godine. Važno je da ovi igrači rade ne samo trening i utakmice, nego da budu obrazovani i školovani. Želimo da izgradimo potpunu ličnost kod tih igrača. Pravit ćemo pobjednički tim čije će vrijednosti biti profesionalnost, odgovornost i konstantnost. Želimo ambijent u kojem će se svaki pojedinac osjećati dijelom ekipe, kako bismo napravili respektabilan tim za takmičenja koja nam dolaze.

U planu je okupljanje mlađih selekcija najmanje pet puta godišnje kako bismo igrali turnire i unaprijedili našu igru i igrače na individualnom planu. Radit ćemo na komunikaciji koja je veoma važna, na vrijednosti i na ulogama svih pojedinaca. Želimo stvoriti ambijent gdje ćemo pokušati raditi sa svim igračima i imat ćemo bazu podataka putem platforme koju posjedujemo. U naš analitički program ćemo uvezati sve selekcije i imat ćemo mogućnost da pratimo sve igrače od 16 do 21 godine. Upisivat ćemo sve njihove rezultate u program, treninge i utakmice. Okrećemo novu stranu, to je jedan sistem koji koriste skandinavske zemlje i koji je dao rezultat. Sto posto sam siguran da će ovo u narednom periodu dati rezultat, odnosno da ćemo dobiti mnogo kvalitetnih igrača", smatra Šuman.

"Edukacija trenera u Bosni i Hercegovini će početi na drugačiji način. U EHF-u ćemo potpisati jedan memorandum i diplome naših trenera će vrijediti u cijeloj Evropi. Pokušat ćemo otvoriti akademiju u saradnji s Koldingom gdje ćemo imati oko 40 polaznika. Tu su uključeni Evropska zajednica i evropski fondovi. Peter Sorensen je zainteresovan da nam pomogne, pa se nadam da ćemo u narednom periodu osnovati tu akademiju. Novac je pokretač svega, ali svi troškovi turnira i akademija koje planiramo organizovati će biti na račun ekipa koje nas pozovu. Iskoristit ću svoja poznanstva za to", kazao je novi selektor BiH.

Selektor je kazao i da u narednom periodu naš tim treba da se bori za drugo mjesto sa selekcijom Austrije.

"Moramo ući sa velikim respektom, ali bez straha od bilo kojeg protivnika. Mislim da imamo dovoljno kvaliteta da napravimo uspjeh i plasiramo se na Evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj. Španija je apsolutni favorit i teško je očekivati da se borimo sa njima, ali susreti sa Austrijom će odlučiti o tome ko će ići na prvenstvo", mišljenja je Šuman.

"Stručni štab je sasvim novi. Trener i moj prvi saradnik koji će da ima totalno ista prava koja ja imam je Zdenko Grbavac, trener Izviđača iz Ljubuškog. Bojan Jolić će u tehničkom dijelu biti odgovoran za sve selekcije. Imat ćemo i kondicionog trenera koji će biti vezan za sve mlađe selekcije što nam je veoma bitno. Imat ćemo novog fizioterapeuta i masera, te već imamo doktora. PR reprezentacije je Ismir Ćosić, a trenera golmana još nemamo, no u budućnosti ćemo i njega naći", završio je selektor svoje izlaganje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije