BiH će u Evropi predstavljati samo jedan rukometni klub

Anadolija
 BiH će u Evropi predstavljati samo jedan rukometni klub
U sezoni koja dolazi Bosnu i Hercegovinu će na evropskoj rukometnoj sceni predstavljati samo jedan klub, Vogošća, iako su četiri ostvarila to pravo.

Jedino je Vogošća, koja je kao pobjednik Kupa BiH izborila nastup u Challenge kupu odlučila da nastupi u ovom takmičenju. Bh. šampion Izviđač, banjalučki Borca M:tel i Maglaj su odustali od nastupa u Evropi.

Osnovni razlog zbog kojeg posljednjih godina bh. klubovi sve češće odlučuju da ne igraju u evropskim kupovima su finansije. Naime, za razliku od ostalih sportova, poput fudbala ili košarke, u rukometu igranje na evropskoj sceni klubovima ne donosi ništa osim velikih troškova i prestiža. Stoga timovi iz BiH, koji su ionako u teškoj finansijskoj situaciju, odlučuju da ne igraju u Evropi.

”Svi klubovi koji su odlučili da ne igraju u evropskim kupovima svoju odluku su saopštili na vrijeme, tako da neće biti nikakvih sankcija od strane Evropske rukometne federacije. Da su kojim slučajem prijavili klub za nastup, a potom odustali, onda bi ih to jako puno koštalo. Ovako neće biti nikakvih ni finansijskih, ni disciplinskih posljedica za bh. klubove”, kaže Smajo Karačić, generalni sekretar RS BiH.

Situacija sa ženskim klubovima nešto je bolja u odnosu na muške. Tri kluba su odlučila da igraju na evropskoj sceni, a to su Grude, šampion BiH, te Ilidža i Mira iz Prijedora. Gruđanke će svoj evropski put početi u prvom kolu Kupa EHF, Ilidžanke u prvom kolu Challenge kupa, a Prijedorčanke u drugom kolu istog takmičenja. Od međunarodne scene odustalo je samo tuzlansko Jedinstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije