Adnan Bašić novi selektor ženske rukometne reprezentacije BiH

0
Fena
Adnan Bašić novi selektor ženske rukometne reprezentacije BiH
Foto: Fena / Arhiv / Rukometašice BiH

Aktuelni trener ŽRK Krivaja, Adnan Bašić, novi je selektor ženske seniorske rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bašić je bivši rukometaš zavidovićke Krivaje sa kojom je kao trener postao juniorski prvak Bosne i Hercegovine u sezoni 1995./1996.

Od aktivne igračke karijere oprostio se 2003. godine nakon čega je preuzeo funkciju trenera seniorske ekipe rukometnog kluba Krivaja iz Zavidovića. Na klupi Krivaje ostao je do 2014. godine a nakon toga trenirao je RK Konjuh i RK Čelik, sa kojim je 2015. godine igrao finale Kupa Bosne i Hercegovine.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Klupu ženskog rukometnog kluba Krivaja preuzeo je u oktobru 2016. godine i sa velikim uspjehom predvodi jedan od najbolje organizovanih ženskih sportskih kolektiva u našoj državi. Sa ekipom Krivaje tri puta je nastupao u EHF Challenge cupu.

Bašić je prije nekoliko mjeseci stekao zvanje EHF Master coacha, neophodno za vođenje seniorskih reprezentacija u muškoj i ženskoj konkurenciji.

"Meni je stvarno čast, ponos, obaveza, to je vrhunac karijere jednog trenera. Teško je opisat kako se čovjek osjeća, kada je imenovan za selektora reprezentacije svoje zemlje. Zahvalan sam na ukazanom povjerenju i želim da svojim radom dokažem da sam ovo zaslužio", kaže Bašić za zvaničnu stranicu Rukometnog saveza BiH.

Kazao je da BiH očekuje težak posao u kvalifikacijama, jer je grupa izuzetno jaka sa selekcijama Hrvatske, Rumunije i Grčke.

"Što se tiče utakmica i same grupe siguran sam da ćemo svi dati svoj maksimum. Neće biti lako, dobili smo vrlo jaku grupu sa Hrvatskom, koja je bila bronzana na pretprošlom Euru. U Rumuniji je ženski rukomet odavno na velikom nivou. Grčka je selekcija kojoj možemo parirati, upoznali smo je u prethodna dva ciklusa. Malo nema je nedostajalo da mi odemo u grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, tako da vjerujem da možemo protiv njih igrati", naveo je.

Žensku seniorsku rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine 11. i 14. oktobra očekuju mečevi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Prvi susret naše najbolje rukometašice odigrat će 11. oktobra od 16.30 na gostovanju u Mioveniju protiv Rumunije, a tri dana kasnije u Cazinu će dočekati reprezentaciju Hrvatske u 20 sati. Okupljanje selekcije BiH zakazano je za 8. oktobar u Cazinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije