Ronaldu niko nije ni blizu: Donosimo vam 'najtraženije' sportaše svijeta

0
Radiosarajevo.ba
Ronaldu niko nije ni blizu: Donosimo vam 'najtraženije' sportaše svijeta
Foto: Instagram/Screenshot / Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo sportaš je čije se ime na internetu najviše pretraživalo u posljednjih godinu dana, pokazala je studija koju je provela platforma OLBG. I sljedeća dva mjesta na ljestvici zauzimaju nogometaši, Neymar i Lionel Messi, a top 5 zatvaraju košarkaš LeBron James i kriketaš Virat Kohli.

Analiza je temeljena na podacima najpopularnijeg web pretraživača Google o pretraživanjima između septembra 2022. i augusta ove godine.

U tih 12 mjeseci ime Cristiana Ronalda pretraženo je 199,4 miliona puta, a vjerojatno je tome uvelik doprinio njegov transfer iz Manchester Uniteda u saudijski Al Nassr.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Portugalski nogometaš zauzima prvo mjesto i kad se pogleda pretraživanje prema državama, konkretno u 11 svjetskih zemalja je on bio sportaš čije se ime najčešće upisivalo u Google.

Neymar, još jedan nogometaš koji se ove godine preselio u Saudijsku Arabiju, pretražen je 140,9 miliona puta, a Lionel Messi je jedini preostali sportaš čije se ime našlo u tražilici više od 100 miliona puta.

Cristiano Ronaldo još jednom dokazao zašto je najveći i ispunio želju bolesnom dječaku iz Mostara

Cristiano Ronaldo još jednom dokazao zašto je najveći i ispunio želju bolesnom dječaku iz Mostara

Ovi su podaci pokazatelj koliko je nogomet po popularnosti daleko ispred svih ostalih sportova, a u top 10 ima još dvojicu predstavnika - Kyliana Mbappea i Erlinga Haalanda.

Iako možda više nije najbolji košarkaš svijeta, LeBron James očito i dalje uživa najveću popularnost, sudeći barem po pretraživanjima na Googleu.

Virat Kohli na našim prostorima možda i nije poznato ime, ali kad uzmete u obzir da Indija ima 1,4 milijardi stanovnika i koliko su tamo ludi za kriketom, ne treba se čuditi što je tako visoko na rang listi.

Kad je tenis u pitanju, zanimljivo je da je Carlos Alcaraz u posljednjih 12 mjeseci bio traženiji od Novaka Đokovića, dok je u Formuli 1 nekadašnji prvak Lewis Hamilton za nijansu ispred aktualnog Maxa Verstappena.

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić nalazi se na 24. mjestu s 20,6 miliona pretraga, a među nogometašima je ukupno osmi. Nije, dakako, iznenađenje ni da je Modrić sportaš čije se ime najviše pretraživalo u Hrvatskoj, u tražilicu je upisan 1,4 miliona puta, piše Jutarnji.

Luka Modrič
Foto: Instagram/Screenshot: Luka Modrič

Prva sportašica na rang listi nalazi se tek na 32. mjestu i riječ je o teniserki Igi Swiatek (15,6 miliona), a i druga dva mjesta u ženskoj kategoriji zauzimaju teniserke - Coco Gauff (10,1 milion) i Emma Raducanu (9,6 miliona).

Na listi najvećeg broja Google pretraživanja OLBG platforme nije se našao nažalost nijedan bosanskohercegovački sportaš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije