Zatvoren prvi Međunarodni investicijski sajam sporta Isplori 2018

Radiosarajevo.ba
Zatvoren prvi Međunarodni investicijski sajam sporta Isplori 2018
Foto: Isplori / Sajam sporta, sportske opreme, lova i ribolova Isplori 2018 u Sarajevu

Međunarodni investicijski sajam sporta, sportske opreme, lova i ribolova Isplori 2018, je pod sloganom "Ujedinimo svijet pod zastavom sporta“ održan u Olimpijskom kompleksu, dvorana Juan Antonio Samaranch (Zetra) od 8. do 13. maja 2018. godine u organizaciji Agencije za promociju sporta Isplori.

"Hvala svim sportskim savezima u BiH i svim učesnicima ovogodišnjeg Sajmu sporta Isplori 2018. S obzirom da je prvi put i da smo se odlučili na veliki korak u sportu iskreno se nadam da smo postavili temelje razvoja sportske industrije u BiH i početne standarde u organizaciji i promociji sportskih događaja. Sajam "Isplori 2018" je prvi sajam ovakve vrste i to obrađujući samo jednu temu "sportska industrija.“ Nismo imali velika očekivanja, ali smo ipak zadovoljni i sretni što smo okupili predstavnike obrazovnih, državnih, privrednih i sportskih institucija i organizacija na jednom mjestu. Cilj je bio da se o sportu više govori i mislim da smo to i uspjeli. Raduje me činjenica da je sajmu prisustvovao veliki broj djece koja su aktivna u sportu, a još više me raduje što sam siguran da će naredna sportska godina biti još uspješnija i posjećenija. Vidimo se sljedeće godine na istom mjestu”, rekao je Enes Salihović, projekt menadžer sajma Isplori 2018.

Na tri sportska terena i u okviru individualnih programa izlagača predstavljene su sportske discipline košarka, odbojka, tenis, atletika, američki fudbal, hokej, stoni tenis, alpinističko penjanje, karate, džudo, streličarstvo i mačevanje. Tokom tri dana aktivnog programskog sadržaja održan je i veliki broj sportskih radionica, predavanja i edukacija o sportu od strane stručnjaka kao što su prof.dr. Dijana Avdić, prof. dr. Almir Mašala, prof. dr. Ivan Novak, specijalnog gosta sa Sveučilišta u Zagrebu i mnogih drugih.

Veliki značaj organizatori su posvetili i predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u sportu te je sajam Isplori 2018, prvog dana održavanja, bio domaćin Osnivačke skupštine Saveza pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja u FBiH. Osnovni ciljevi i aktivnosti Saveza su afirmacija pozitivnih dostignuća tjelesnog i zdravstvenog odgoja, tjelesnih vježbi u sportu, povezivanje svih pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja u jednu organizaciju radi lakšeg ostvarivanja programskih ciljeva u FBIH.

Na Sajmu sporta učestvovala su četiri sportska saveza (Džudo savez BIH, Stonoteniski savez BIH, Odbojkaški savez BIH, Rukometni savez BiH), Sportski savez USK, Sportsko društvo grada Tuzla najvažnije sportske i visokoškolske ustanove (Univerzitet u Sarajevu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja UNSA, Fakultet zdravenih studija UNSA, Ekonomski fakultet UNSA) i predstavnici sportskih institucija/klubova (Teniska akademija Head, Škola hokeja Medvjed, Klub američkog fudbala Spartans, Klub mačevaoca Valter, Klub streličara KS, Karate klub Ippon, Škola fudbala Respekt itd.). 
Sajamske sportske aktivnosti zatvorene su u subotu kada je održano finale malonogometnog turnira Neymar Jr’s Five na kojemu je pobijedila ekipa „Vijesti.ba“ koja putuje u Brazil na završnicu turnira i globalno takmičenje.

Posebnu pažnju među posjetiocima privukli su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kantona Sarajevo koji su izveli vježbu parkoura, te vježbu sa psima te demonstrirali vožnje motorom i biciklom u obavljanju svakodnevnih zadataka. Jedinica za specijalističku podršku MUP-a KS-a izvela je parkour vježbu spuštanja sa krova Zetra i priredili su nezaboravan spektakl za učesnike ceremonije otvaranja Sajma. Pored državnih sportskih saveza i komiteta, na Sajmu sporta posebno zapaženi su bili izlagači sportske opreme Smarvet d.o.o Ključ, Istra Com d.o.o Sanski Most, suplemenata u ishrani (Neolife),Fan Commerc, distributeri sportske opreme Red Star Brčko d.o.o i lovačke opreme KM Trade d.o.o.

U četvrtak, 10. maja 2018. godine organiziran je Business Development Day koji je na jednom mjestu okupio predstavnike lokalnih vlasti, poslovne zajednice i aplikanata projekata vezanih za sport. Dogovorena je saradnja sa Sportskim savezom Grada Tuzla, predstavnicima sportske industrije iz Pakistana, ali je ostvarena i značajna saradnja među izlagačima Sajma.

Sajam je organiziran uz podršku Ministarstva privrede KS-a, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, Ministarstva kulture i sporta KS-a, Općine Centar Sarajevo.

Partneri manifestacije bili su Olimpijski komitet BIH, ZOI 84, Udruženje građana Bosanske krajine, AHK - Predstavništvo njemačke privrede u BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Gama AA Security, Univerzitet u Sarajevu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja UNSA, Fakultet zdravenih studija UNSA. Medijski pokrovitelji su bili Business Magazine, TV USK-a i portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije