Za BiH osvojila bronzu na EP-u u karateu: Sprema se da osvoji zlato

Anadolija
Za BiH osvojila bronzu na EP-u u karateu: Sprema se da osvoji zlato
Reprezentativka Bosne i Hercegovine i članica Sveučilišnog karate kluba Neretva Ivona Ćavar iz Mostara sa 21 godinom je upisala Bosnu i Hercegovinu u sami vrh borilačkih sportova sa osvojenom bronzom na Svjetskom seniorskom prvenstvu u karateu.

Seniorsko prvenstvo je krajem prošlog mjeseca održano u  austrijskom Linzu.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) je kazala kako joj je svjetska medalja nagrada za sav uloženi trud, ali i poticaj da bude još bolja. Stoga već počinje s pripremama za Evropsko prvenstvo koje će se u petom mjesecu naredne godine održati u Turskoj, kako bi za BiH izborila evropsko zlato.

Ponosna i sretna zbog uspjeha

„Uvijek idem na natjecanje s vjerom u sebe i nadom u dobar rezultat, ali da budem iskrena, nisam očekivala da ću s 21 godinom osvojiti svjetsku broncu i postati treća na svijetu. Zaista je to veliki uspjeh i moram priznati da sam ponosna i sretna. Kad sam osvojila svjetsku broncu kroz glavu su mi prošle sve muke koje sam pretrpjela, jer put do medalje je zaista bio dug i trnovit, ali osvojena titula mi je nagrada za sve što sam pretrpjela i proživjela kroz godine discipliniranog rada, napornih treninga i odricanja. Sve je mi je time vraćeno na najljepši mogući način“, kazala je bh. reprezentativka.

Priznaje da joj je trenutak slave tada izazvao bujicu osjećaja i donio nevjerojatno iskustvo, što se, kako naglašava, ne može riječima opisati.

„Sretna sam što je uz mene u svakom trenutku bio trener Miroslav Klepić. Imala sam pet mečeva u kvalifikacijama i tu sam imala četiri pobjede i jedan poraz . Time sam se kvalificirala za brončanu medalju i u subotu sam radila meč za  broncu. Prijatelji iz reprezentacije i trener su me bodrili sve vrijeme, kao i  moji od kuće koji su sve vrijeme bili uz mene i online pratili moje borbe. Doček koji mi je organiziran u Mostaru je nešto neprocjenjivo i neopisivo. Sve to mi sad donosi i odgovornost i obvezu da samo idem naprijed“, kazala je Ivona.

Sad joj, kako kaže, predstoje pripreme za Premijer ligu i Evropsko prvenstvo u petom mjesecu, te kvalifikacije za Olimpijske igre.

„Biti treća na svijetu je lijep osjećaj, fantastičan, posebice zato što su sve cure u samom vrhu dosta starije i iskusnije od mene, ali to mi donosi i novu odgovornost. Stoga mi je cilj zadržati rejting i osvajati nove medalje“, kazala je Ivona.

Na putu do svjetske medalje ona se za zlato izborila na Evropskim univerzitetskim igrama koje su se ove godine u sedmom mjesecu održale u Hrvatskoj, ali i brojnim značajnim medaljama kroz borbe u kategoriji kadeta.

Trenira i s bratom Mateom

„Ja sam kao kadet osvojila svjetsko srebro 2011. u Maleziji. Nastavila sam taj kontinuitet i, naravno, ne želim stati na ovome“, kazala je Ćavar, koja broji preko stotinu medalja kako s lokalnih i regionalnih tako eurospkih i svjetskih natjecanja, a protekle godine je proglašena i najboljom sportašicom Grada Mostara.

Počela je karate trenirati sa osam godina po uzoru na brata Matea, koji je od nje stariji tri godine i aktivno se bavi karateom te trenira male karatiste, ali ne propušta ni njene treninge.

„S bratom radim sparing treninge, a uskoro će mi on biti i kondicijski trener“, otkrila je Ćavar, koja je unatoč napornim i svakodnevnim treninzima među boljim studentima treće godine Kineziologije na FPMOZ-u Sveučilišta u Mostaru.

 „Uvijek sam bila među najboljima u svemu, jer sam od malena discipinirana. Morala sam se odricati mnogo toga kroz život, od druženja i izlazaka da bih uspjela, ali nikada nisam požalila. Uspjela sam sve organizirati tako da imam pored učenja i treninga i društveni život“, kaže Ćavar u razgovoru za AA

Razlog tome je, kako kaže, upravo karate, koji je za nju stil života. Ne zapostavlja ni izlaske u diskoteke sa svojim prijateljicama ni noćni život. Bila je, kaže, u raznim situacijima, ali nikada nije na ulici koristila svoje borilačke vještine.

„Mi karataši kad položimo crni pojas ne smijemo to izopćavati vani, nego je naš zadatak smiriti situaciju“, pojasnila je Ćavar navodeći kako je, srećom, sve konfliktne situacije u kojima se ona našla, uspjela rješavati riječima.

Karate je posebna vrsta sporta, koja traži disciplinu i kulturu. Smatra da je njoj život u karateu pomogao da izgradi samopouzdanje i uspije u ostvarivanju jasno postavljenih ciljeva, te savjetuje svim mladima u BiH da rastu u sportskom duhu uz podršku roditelja, koja je njoj uvijek bila najvažnija.

„Najbitnija je ambicija, jer bez ambicije i cilja u životu, svaka je osoba izgubljena.Moj cilj je sada, otići spremna u Tursku na Europsko prvenstvo koje se održava u petom mjesecu 2017. godine i donijeti europsko zlato u BiH“, zaključila je karatistica Ivona Ćavar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije