Ukrajinka odbila pozdrav sa Ruskinjom: Pogledajte incident koji je postao viralan

1
Radiosarajevo.ba
Ukrajinka odbila pozdrav sa Ruskinjom: Pogledajte incident koji je postao viralan
Foto: Twitter / Ukrajinka odbila pozdrav sa ruskinjom

Ukrajinska mačevateljica Olga Harlan, koja se u četvrtak na Svjetskom prvenstvu u Milanu suprotstavila ruskoj sabljašici Ani Smirnovoj, postala je prva predstavnica svoje zemlje koja se suočila s jednim ruskim predstavnikom od invazije Moskve na Ukrajinu prije gotovo godinu dana.

Odredbom ukrajinskog ministarstva sporta zabranjeno je sportistima te zemlje učestvovanje u takmičenjima u kojima učestvuju Rusi i Bjelorusi.

Ta odredba je izmijenjena u srijedu, 26. jula, te sada pokriva samo "sportiste koji predstavljaju Rusku Federaciju ili Republiku Bjelorusiju". Smirnova je na SP-u nastupila pod neutralnom zastavom, bez obilježja Rusije.

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Osim u tenisu, gdje igrači nisu dio službene delegacije, te nastupaju individualno dosad nije bilo izravnih susreta između sportista iz dvije zemlje od invazije i to ponajprije zbog protjerivanja Rusa iz svijeta sporta, a potom i njihovog vraćanja, posebice u mačevanju, individualno i pod neutralnom zastavom, zbog ukrajinskog bojkota.

Četverostruka svjetska prvakinja u sablji, Olga Harlan uveliko je dominirala u meču sa Annom Smirnovom (15-7), a odbila je pozdraviti ili se s njom rukovati na kraju meča. Bila je tokom cijelog meča bodrena od strane dvadesetak članova ukrajinske delegacije, koji su uzvikivali "Slava Ukrajini".

Ruskinja odbijala napustiti stazu
Foto: Twitter : Ruskinja odbijala napustiti stazu

Pedeset minuta nakon završetka meča Smirnova je i dalje odbijala napustiti stazu jer je protivnica nije pozdravila, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije