Prvi bh. mačevalac na međunarodnom turniru

Radiosarajevo.ba
Prvi bh. mačevalac na međunarodnom turniru


Prvi put u historiji Bosna i Hercegovina je imala jednog predstavnika na međunarodnom mačevalačkom takmičenju. Nikola Ilić branio je boje naše države na Međunarodnom mačevalačkom takmičenju koje se početkom juna održalo u mađarskom gradu Gyor.

"Bio sam više nego počastvovan ovim pozivom i samim učešćem na turniru i to kao jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj je od velikog značaja za mene kao pojedinca, a i za Bosnu i Hercegovinu, koja je po prvi put u novijoj istoriju ima svoga takmičara na jednom međunarodnom takmičenju u ovom atraktivnom olimpijskom sportu. Bez obzira što mi je ovo prvi turnir uspio sam proći prve dvije kvalifikacije u disciplini sportskog mačevanja (epee).  Za mene kao mačevaoca, ovo je bio veliki lični uspjeh i jedno veliko iskustvo", rekao je Ilić.

 

Nikola Ilić je član Mačevalačkog kluba Walter iz Sarajeva. Mačevanjem se bavi oko godinu dana, a treniraju ga Samir Arapčić i Ragib Karamehmedović.

Takmičenje je održano isključivo za seniore oba spola, ito u sve tri takmičarske olimpijske discipline: mač, sablja i floret. Pored našeg predstavnika na turniru su učestvovali takmičari iz Mađarske, Slovenije, Slovačke, Holandije.

Iako je riječ o olimpijskom sportu, mačevanje u Bosni i Hercegovini tek je u razvoju, a još uvijek ne postoji državni mačevalački savez kojeg bi priznao FIE.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije