U srijedu o puštanju uz kauciju: Poznati detalji optužnice protiv Adnana Ćatića

J. M.
U srijedu o puštanju uz kauciju: Poznati detalji optužnice protiv Adnana Ćatića

Da li će bivši svjetski bokserski prvak Adnan Ćatić, alias Felix Sturm, ostati u pritvoru ili će, uz kauciju, biti pušten da se brani sa slobode. Odluka će biti donijeta u srijedu u 11 sati na Okružnom sudu u Kolnu.

Tamo bi Ćatićev branitelj Gottfried Reims trebao pokušati oboriti navode tužilaštva o utaji poreza kako bi bokser porijeklom iz BiH mogao izaći iz pritvora.

List Express iz Kolna istraživao je navode optužnice i otkrio pozadinu komplicirane mreže firmi uključenih u organiziranje Ćatićevih mečeva.

U ugovoru koji je u julu 2010. objavljen za nekoliko borbi, Ćatićev Sturm Box Promotion GmbH je surađivao sa sportskom marketinškom agencijom UFA Sports i TV stanicom Sat-1, a postojala su tri izvora prihoda - ulaznice, TV prava i sponzorstva.

"Naš ugovorni partner bio je Sturm Box Promotion GmbH", za Express je potvrdio glasnogovornik stanice Sat-1 Michael Ulich, ne želeći da komentira sadržaj ugovora.

U novinskim člancima je objavljeno da je u svakom Ćatićevom meču ostvaren prihod koji se kreće između 1,8 i 2 miliona eura.

Optužnica se temelji na tome da je dio prihoda od borbi preuzeo korporativni i finansijski konsultant Hans Peter Moser i prenio u švicarski Neuhausen, sve kako bi se izbjeglo plaćanje poreza u Njemačkoj.

Tužilaštvo istražuje kakve je to poslove izvodila firma Hans Peter Mosera koja je, indikativno, otišla u stečaj 4. septembra 2018.

Pod lupom su ugovori i bivšeg ugovornog partnera UFA Sportsa  čiji je bivši generalni direktor Philip Cordes bio direktno uključen u poslove organizacije Ćatićevih borbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije