U sarajevskoj Skenderiji zaplesali svjetski prvaci i pokazali sve čari najljepšeg dvoranskog sporta

0
Radiosarajevo.ba
U sarajevskoj Skenderiji zaplesali svjetski prvaci i pokazali sve čari najljepšeg dvoranskog sporta
Foto: Ustupljena fotografija / Takmičenje u Skenderiji

Ljubitelji plesa su proteklog vikenda u Sarajevu imali priliku uživati u plesnim izvedbama nekih od najboljih plesača Evrope i svijeta.

Manifestacija Plesni vikend u Sarajevu okupila je u glavnom gradu BiH renomirana imena plesnog svijeta iz osam država, a subotnju večer obilježio je prestižni Gala Dance Show, na kojem su prisutni uživali u spektakularnim performansima vrhunskih solista, parova i plesnih grupa.

Zaplesali su u Skenderiji aktuelni i bivši svjetski prvaci, te nosioci srebrenih i bronzanih odličja sa nacionalnih, evropskih i svjetskih prvenstava u latinoameričkim i standardnim plesovima, modernom plesu, break danceu, show danceu, hip hopu, latin showu i jazz danceu.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Najveće zvijezde ovog događaja bili su Viktor Szabo i Vanja Vujić iz Hrvatske, svjetski prvaci u kombinaciji 10 plesova, Yari Paolone i Erika Zuza iz Italije, jedan od najboljih plesnih parova svijeta u latinoameričkim plesovima, Josh Denyer, fantastični plesač i koreograf modernog plesa iz Velike Britanije, Duc Anh Tran iz Mađarske, velika evropska hip hop zvijezda, Maša Janjušević iz Srbije, evropska i svjetska prvakinja u modernim plesovima, Tilen Grašić iz Slovenije, bronzani sa svjetskog prvenstva u break danceu, Lena Nikolić iz Crne Gore, četvrtoplasirana sa svjetskog prvenstva u hip hopu.

Da Bosna i Hercegovina ima izuzetno talentovane i kvalitetne plesače govore i uspjesi posljednjih godina, pa su tako našu državu na ovom prestižnom događaju predstavljali Ivona Ćurić, aktuelna viceprvakinja svijeta u kategoriji Latin Solo iz plesnog kluba Astorija iz Sarajeva, te mala grupa i duo iz plesnog kluba Virus iz Bihaća, koje su donijele srebro i bronzu sa prošlogodišnjeg evropskog prvenstva u Show Danceu, što je samo jedan u nizu njihovih uspjeha koji su im donijeli i titulu najboljeg ženskog sportskog kolektiva u BiH za 2022. godinu.

Bravo, šampione: Pogledajte kako je Ismail Barlov donio zlatnu medalju u BiH

Bravo, šampione: Pogledajte kako je Ismail Barlov donio zlatnu medalju u BiH

Predstavnici sedam sarajevskih plesnih klubova također su se predstavili odličnim plesnim tačkama, a i među njima je publika mogla vidjeti i još nekoliko finalista i polufinalista sa evropskih i svjetskih prvenstava, što pokazuje da ples u BiH zaslužuje pažnju, kako javnosti, tako i institucija vlasti i sponzora jer u budućnosti možemo očekivati sve bolje rezultate.

Organizatori Aida Šlak i Enis Avdić istakli su da su izuzetno ponosni što su sugrađanima i posjetiocima iz drugih gradova priredili ovakav događaj, te okupili više stotina plesačica i plesača u Sarajevu.

"Ples je predivna sportska disciplina, ali i forma umjetnosti, jer plesači, osim fizički i tehnički zahtjevnih figura, u svaki pokret unose svoj lični izražaj, emociju, pričaju priču kroz scenski pokret uz muzičke taktove... Drago nam je da je publika uživala i da naši gosti iz Sarajeva nose izuzetno pozitivne utiske", kaže Aida, koja je predsjednica Dance Development Centra iz Sarajeva, jednog od organizatora ovog događaja.

Denis Stojnić pobjedom debitovao u organizaciji Level Fights League

Denis Stojnić pobjedom debitovao u organizaciji Level Fights League

Priprema manifestacije trajala je skoro 6 mjeseci, a kako su došli na ideju da u Sarajevu naprave ovaj spektakl objasnio je Enis Avdić, suorganizator i direktor kompanije ARTEA Group: "Aida i ja smo bili plesni partneri i ostvarili uspješnu karijeru kao sportisti, a danas smo udružili snage u cilju afirmacije i razvoja plesa u BiH. Imali smo priliku učestvovati na mnogim plesnim događajima širom svijeta i bila nam je želja u našem gradu napraviti vrhunsku plesnu predstavu za publiku u čemu smo, sudeći po aplauzima i komentarima publike i naših prijatelja iz plesnog svijeta, itekako uspjeli. Mi smo još devedesetih godina osvajali državna prvenstva te plesali sjajne plesne revije upravo u 'maloj dvorani' Skenderije i bila nam je velika želja vratiti ples u to mjesto. Hvala svim prijateljima, našoj plesnoj porodici iz BiH i regije te, naravno, sponzorima koji su pomogli da se to i ostvari".

Osim vrhunske plesne večeri, u okviru Plesnog vikenda u Sarajevu, održan je niz plesnih radionica, u cilju unapređenja kvaliteta plesa u BiH, koje su vodili svjetski renomirani plesači i koreografi u oblastima latinoameričkih plesova, modernog plesa i hip hopa. Na radionicama su se okupili plesači iz BiH i regije, a ono što su mogli naučiti zasigurno će im pomoći u pripremama za nacionalna, kontinentalna i svjetska prvenstva koja ih očekuju u nastavku godine.

Manifestacija je završena jučer, drugim izdanjem International Dance Development Centre Festivala, cjelodnevnim takmičenjem u modernim plesovima. Među stotinama učesnika oni najbolji u svojim kategorijama, po mišljenju stručnog žirija, osvojili su medalje i pehare, a po atmosferi koja je vladala u dvorani, svi takmičari i posjetioci su uživali u sadržajima koje su pripremili organizatori i sponzori manifestacije, te iz Skenderije nose najljepše utiske.

Oboren svjetski rekord u maratonu

Oboren svjetski rekord u maratonu

Najljepši dvoranski sport je mnogo više od fizičke aktivnosti i ima brojne koristi za mlade. Dokazano je da pomaže djeci u razvoju fokusa, kreativnosti i discipline, kao i da razvija empatiju, samopouzdanje, ali i poštovanje prema drugima. Dodatno, kroz ples se poboljšava sposobnost društvene interakcije, timskog rada, razumijevanja drugih i drugačijih te se razvija zajedništvo. Stoga, pronađite najbližu plesnu školu u vašem gradu i upišite mališane u plesnu porodicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije