Tuka u Sarajevu oborio lični rekord i izborio normu za Evropsko prvenstvo

Radiosarajevo.ba
Tuka u Sarajevu oborio lični rekord i izborio normu za Evropsko prvenstvo
Najbolji bh. atletičar Amel Tuka osvojio je prvo mjesto u utrci na 400 metara na atletskom mitingu koji je jučer održan na atletskoj stazi u Centru „Safet Zajko“.

Miting je održan u organizaciji Atletskog kluba "Novi Grad".

Tuka je istrčao s vremenom 46,41 sekundi i oborio lični rekord čime je izborio normu u ovoj disciplini za Evropsko prvenstvo koje će se od 6. do 10. jula održati u Amsterdamu, piše na stranici Općine Novi Grad.

Njegov dosadašnji  rekord iznosio je 47,19 sekundi, a novi rezultat 46,41 postignut na atletskom mitingu za našeg je atletičara značajan napredak.

Miting je uz prisustvo velikog broja posjetilaca, ljubitelja atletike i drugih sportova, rekreativaca, te drugih gostiju otvorio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Svečanom otvaranju su između ostalih, prisustvovali i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj, bh. pisac Abdulah Sidran, novinar Vehid Gunić i drugi gosti.

U svom obraćanju prisutnima, načelnik Efendić je iskazao zadovoljstvo što je ovaj atletski miting upriličen na terenu sportsko-rekreacionog centra “Safet Zajko”, koji nudi vrhunske uslove za  sportske i rekreativne treninge.

“Velika je čast ugostiti  najbolje bh. atletičare, naše olimpijce, Amela Tuku i Hamzu Alića, te olimpijku Luciju Kimani. Mi smo izgradnjom ove atletske staze stvorili preduslove mladim atletičarima općine Novi Grad i grada Sarajeva da treniraju i ostvaruju vrhunske rezultate, poput naših olimpijaca”, kazao je Efendić.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prisutne je pozdravio i naš rekorder Amel Tuka, čija su specijalnost utrke na 800 i 400 metara.

“Drago mi je da sam danas u ovom Centru. Moram pohvaliti izgradnju sportskog kompleksa 'Safet Zajko' i u svoje ime se zahvaliti menadžmentu Općine Novi Grad koji je nešto ovako napravio sportistima i djeci. Sada djeca tu mogu trenirati i družiti se, a mi praviti vrhunske rezultate", rekao je Tuka i dodao:

"Ovaj rezultat mi je unio još više samopouzdanja. Još uvijek radim naporne treninge i rano je da ulazim u neku posebnu formu. Trener me sprema na taj način da budem najbolji u Rio de Janeiru. U Luzernu se nadam dobrom rezultatu kao što je to bio slučaj u Rabatu i Eugenu", kazao je Tuka.

A 14. juna Tuka će nastupiti u svojoj disciplini, na 800 metara, na atletskom mitingu u švajcarskom Luzernu, gdje će nastupiti oko 200 švicarskih sportaša, i više od 150 međunarodnih takmičara sa svih kontinenata iz 40 zemalja svijeta.

Osim Amela Tuke na atletskom mitingu u Centru "Safet Zajko" su učestvovali i naši olimpijci Lucija Kimani i Hamza Alić, a održano je i takmičenje za učenike osnovnih škola Općine Novi Grad Sarajevo, u utrkama na 60, 300, 800 i 1.000 metara, skoku udalj i bacanju kugle.

Najbolje rezultate ostvarili su učenici OŠ “Behaudin Selmanović”. Drugo mjesto pripalo je učenicima OŠ “Sokolje”, dok su trećeplasirani učenici OŠ ”Fatima Gunić”.

U završnom dijelu organizirana je trka na 5.000 metara za rekreativce, kao vid reklamnog oblika atletike.

“Mi smo organizacijom ovog mitinga ostvarili svoj cilj, da animiramo što veći broj mladih ljudi da se danas takmiče, ali i da ih motivišemo da se bave ovim sportom, za šta im ovaj Centar nudi odlične uslove”, kazao je organizator  mitinga i predsjednik AK “Novi Grad” Elmir Ćerimagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije