Pogledajte kako su Sarajlije iskoristile odmor za rekreaciju

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako su Sarajlije iskoristile odmor za rekreaciju
Najveći park u Sarajevu sa 577 stabala, nalazi se u sklopu Centra za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko u Halilovićima.

Bogatstvo zelenila, ukrasnih biljaka, čist zrak, kontrasti lijepih boja, pješačke i biciklistička staza, šadrvani, fontana, klupe za sjedenje i još mnogo toga, dio su neponovljive cjeline, koju je Općina Novi Grad stavila u funkciju za građane Sarajeva u kompleksu nekadašnje kasarne Safet Zajko.

U središtu ovog sportsko-rekreacionog centra nalazi se 577 stabala, neka od njih su četinari, lišćari, penjačice i dr. Od toga je 117 mladih stabala do deset godina starosti, 167 stabala je srednjedobne starosti od 10 do 25 godina, dok su 293 stabla starija od 25 godina. Prema analizi stručnjaka iz ove oblasti, na stablima kao i na grmlju nema vidljivih simptoma bolesti, kao ni deformacija krošnje drveća.

Uz ovo neprocjenjivo prirodno blago, u centralnom dijelu parka nalazi se Fontana, a vinova loza, te živa ograda još su neki od segmenata koji ovaj park čine privlačnijim i ljepšim za sve ljubitelje prirode.

Osim toga, na uređenom prostoru od oko 50.000 metara kvadratnih, nalaze se prateći sadržaji kao što su mobilijar, jarboli, šadrvani, 50 klupa za sjedenje, dječija igrališta, biciklistička staza dužine 400 metara, atletska staza sa stadionom, pješačke staze, fitnes na otvorenom, a uz sve to posjetitelji će imati i besplatnu wi-fi mrežu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije