Trener Lejle Njemčević razočaran nakon dodjele nagrade: 'Takmičari poput nje za vlast su nevidljivi'

1
Radiosarajevo.ba
Trener Lejle Njemčević razočaran nakon dodjele nagrade: 'Takmičari poput nje za vlast su nevidljivi'
Foto: Facebook / Amar i Lejla Njemčević

Nakon što je u utorak, 12. decembra, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva civilnih poslova dodijelio Državnu nagradu za sport BiH i ček od 10 hiljada KM najboljoj bosanskohercegovačkoj skijašici Elvedini Muzaferiji, oglasio se trener Lejle Njemčević.

Amar Njemčević, trener najbolje bh. biciklistkinje, istakao je da je nepravda jer Lejla nije dobila nagradu iako je to prema svojim rezultatima zaslužila.

"Lejla Njemčević je prva na svijetu u jednom od najpopularnijih sportova na planeti i najtežoj discplini, ali u svojoj domovini nije dovoljno dobra za državnu nagradu Ministarstva civilnih poslova BiH. Svakako da me posebno raduje rezultat svih bh. sportista i da sam njihov vjerni navijač, a posebno sportistkinja, međutim žalosti me što rezultat nije osnovno mjerilo kada je u pitanju nagrađivanje.

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Lejla je ove godine osvojila medalju na tri svjetska kupa od ukupno četiri koliko ih je bilo, odnijela pobjedu na Svjetskom kupu u Češkoj i ukupni je pobjednik Svjetske lige. Najbolji rezultat u historiji BiH na Svjetskom prvenstvu u biciklizmu ostvarila je ove sezone osvojivši četvrto mjesto na najvećem Svjetskom prvenstvu ikada održanom u Glasgowu, Škotska. Prvo Svjetsko prvenstvo na kojem su sve discipline bile organizovane na jednom takmičnju".

Ipak u našoj državi rezultat nije osnovno mjerilo za nagrađivanje", napisao je Njemčević u objavi na Facebooku.

Lejla Njemčević je prva na svijetu u jednom od najpopularnijih sportova na planeti i najtežoj discplini ali u svojoj...

Posted by Njemčević Amar on Wednesday, December 13, 2023

On se zatim obratio i ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću.

"Raduje me da Ministarstvo vanjskih poslova BiH želi riješiti problem koji naši takmičari imaju kada putuju na takmičenje, ali da li to znači da će riješiti problem samo nekim takmičarima, a da su takmičari poput Lejle, iako rezultatski kao i promocijom naše države u svijetu to zaslužili prije pet godina, za vas ipak nevidljivi.

Mi ćemo nastaviti da radimo kako smo navikli i da odbranimo titulu najbolje na svijetu, i promovišemo pozitivne vrijednosti i našu državu, ali odnos nekih naših državnih institucija prema Lejli je nešto što me čini tužnim i razočaranim", zaključio je Amar Njemčević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije