'Svemirski brod' u Pekingu: Ski skakaonica na OI košta 60 miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
'Svemirski brod' u Pekingu: Ski skakaonica na OI košta 60 miliona dolara
Foto: Youtube/we are china / Skakaonice za Olimpijske igre u Pekingu

Budžet za Olimpijske igre u Pekingu? Kina zvanično kaže četiri milijarde dolara, a neki tvrde da je cifra čak i četiri puta veća, zavisno od toga šta se u nju ubraja.

Tako je, naprimjer, samo izgradnja superbrzog voza koji spaja Peking i Zhangjiakou (Žangđaku) koštala oko devet milijardi dolara, a njega službeni Peking ne uključuje u budžet Zimskih olimpijskih igara.

Ali, ono što sigurno prema svim kriterijima pripada proračunu, jest Nacionalni teren za skijaške skokove Snježni Ruyi, koji se nalazi baš u spomenutom Zhangjiakouu, 180 km sjeveroistočno od Pekinga u provinciji Hebei, i čija je izgradnja koštala 60 miliona američkih dolara.

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Inspiracija za gradnju bio je Ruyi, zakrivljeni objekt koji služi kao ceremonijalno žezlo u han budizmu, a u kineskoj kulturi smatra se amajlijom koja simbolizira sreću i snagu.

Zapadnjacima, ipak, taj ultramoderni kompleks izgleda kao da je dio scenografije nekog SF filma, posebno kada se po mraku upali šarena rasvjeta. Po dnevnom svjetlu može ga se percipirati objektom iz svemira, jer je iznad zaletišta tanjir koji izgleda poput svemirskog broda.

"Arhitektonski izgleda kao umjetničko djelo, spektakularno.

Nikada nisam vidio nešto tako 'super cool'", rekao je skakač Stefan Kraft.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije