Peking 2022: Kako je jedan Samoanac danas oduševio svijet

1
Hina
Peking 2022: Kako je jedan Samoanac danas oduševio svijet
PrtScr / Eurosport / Nathan Crumpton na ceremoniji otvaranja

Zastavonoša Američke Samoe Nathan Crumpton privukao je veliku pažnju svjetske javnosti nakon što se na mimohodu ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu danas pojavio bez majice, odjeven u tradicionalnu odjeću svoje zemlje i s japankama na nogama.

Pri temperaturi od -6 stepeni u petak navečer u kineskoj prijestolnici, Samoanac je jedini zastavonoša koji je prodefilirao skoro potpuno gol, nauljenih prsa, usred svih ostalih sportaša, toplo odjevene u jakne.

Ovim nastupom Nathan Crumpton je odao počast Tongoancu Pita Taufatofuu, koji je slično odjeven i s nauljenim torzom kao zastavonoša svoje zemlje paradirao tokom posljednja tri otvaranja Olimpijskih igara (2016. u Riju, 2018. u Pyeonchangu i prošle odine u Tokiju).

SDA: 'Trojka očigledno stoji iza gašenja FTV-a, to je nedopustivo'

SDA: 'Trojka očigledno stoji iza gašenja FTV-a, to je nedopustivo'

Ovaj puta je Taufatofu izostao s ovih Igara jer je Tongu pogodio potres, vulkanska erupcija i tsunami prošlog mjeseca.

Crumpton je već bio zastavonoša svoje zemlje u Tokiju prošle godine, kada je također nastupio u tradicionalnoj nošnji.

Ovaj 36-godišnji sportaš u Tokiju je nastupio na 100 metara, a u Pekingu će se takmičiti u skeletonu. Inače, skeleton je zimski sport u kojem je cilj preći zadanu zaleđenu stazu na sankama u što kraćem vremenu. Pri vožnji skeletona takmičar je u položaju glavom prema naprijed, potrbuške na sankama. Ovaj sport se od sankanja razlikuje upravo po položaju tijela, jer kod sankanja je položaj nogama prema naprijed, sjedeći ili ležeći na leđima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije