Sport u 2018. godini: U centru pažnje Olimpijada i Mundijal

Anadolija
Sport u 2018. godini: U centru pažnje Olimpijada i Mundijal
Foto: EPA-EFE / Ilustracija
Sportska 2018. godina trebala bi donijeti velika uzbuđenja, jer će se tokom nje održati veliki broj sportskih događaja. Naravno, u centru pažnje će biti Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu i Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koje će se održati u Rusiji

Godinu će tradicionalno otvoriti, isto kao što će i prethodnu zatvoriti, Novogodišnja turneja četiri skakaonice. Nakon što Četiri skakaonice počnu nadmetanjem u Oberstdorfu, nastaviće se prvih dana 2018. godine u Garmisc-Partenkirchenu, Innsbrucku i Bischofshofenu. Titulu pobjednika sa posljednje turneje braniće Poljak Kamil Stoch. 

Region, tačnije Hrvatska u januaru će biti domaćin Evropskog prvenstva za rukometaše. Biće to drugo EP koje će se održati u Hrvatskoj. Prvo je organizovano 2000. godine, kada je naslova šampiona Starog kontinenta osvojila Švedska.

Ove godine od 12. do 28. januara Split, Zagreb, Varaždin i Opatija ugostiće 16 najboljih rukometnih reprezentacija Evrope. Osim domaćina Hrvatske, region će predstavljati još Srbija, Slovenija, Crna Gora i Makedonija. Naslov evropskog šampiona braniće Njemačka.

Januar donosi i prvi teniski Grand Slam sezone Australian Open. Melbourne će od 15. do 28. januara okupiti najbolje tenisere i teniserke svijeta, a naslov pobjednika braniće Roger Federer i Serena Williams, koja bi se nakon prošlogodišnjeg poroda upravo na Australian Openu trebala vratiti profesionalnom tenisu.

Od 9. do 25. februara južnokorejski Pyeongchang biće domaćin 23. zimskih olimpijskih igara. Iako nacionalni olimpijski komiteti još uvijek nisu prijavili sve svoje takmičare, za sada se zna da će u Južnoj Koreji nastupiti 89 olimpijskih timova. Od toga broj 88 će biti nacionalni timovi i jedan ruski, koji će se zbog doping skandala takmičiti pod olimpijskom zastavom. Sportisti će se nadmetati u 102 takmičenja u 15 sportova. U Pyeongchangu će biti predstavljene i četiri nove discipline: big air snowboarding, mješoviti dublovi u karlingu, masovni start u brzom klizanju i takmičenje mješovitih timova u alpskom skijanju.

Mart neće biti pretjerano bogat velikim svjetskim ili kontinentalnim sportskim događajima. Ipak, vrijedi spomenu da će 25. marta trkom za Veliku nagradu Australiije početi nova sezona u Formuli 1 u kojoj će naslov svjetskog šampiona braniti Britanaca Lewis Hamilton, pilot Mercedesa. Njegov tim braniće titulu u konkurenciji konstruktora. U martu, od 9. do 18., održaće se i Zimske paraolimpijske igre, također u južnokorejskom Pyeongchangu. 

April je još siromašniji od marta, ali će ljubitelji sporta u regionu moći uživati u završnici košarkaške ABA lige i rukometne SEHA lige. Zato mjesec maj donosi pregršt velikih sportskih događaja. Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu uvijek privlači pažnju sportske javnosti, pa će tako biti i ovoga puta kada će domaćin biti Danska. SP će se održati od 4. do 20. maja, a utakmice će se igrati u Kopnehagenu i Herningu. Naslov svjetskog šampiona braniće hokejaši Švedske. 

Stadion Olympique Lyona 16. maja biće domaćin finala Lige Evrope. Prošlogodišnje finale igrano je u Solni kod Stockholma, a pobjednički pehar podigao je Manchester United. No, ove sezone je sigurno da “crveni đavoli“ neće braniti naslov, jer se takmiče u Ligi šampiona u kojoj su stigli do osmine finala.

Region će u maju biti domaćin još jednog velikog sportskog događaja. Naime, Beograd i njegova arena dobili su domaćinstvo Final foura Eurolige u košarci. Prošle godine završni turnir je održan u Istanbulu, a domaćin teren je iskoristio Fenerbahce, koji je predvođen Željko Obradovićem s klupe, osvojio prvi naslov šampiona Evrope u klupskoj istoriji. Final four u Beogradu igraće se od 18. do 20. maja.

Olimpijski stadion u Kijevu 26. maja ugostiće dva najbolja kluba u Ligi šampiona. U prošlogodišnjem finalu, igranom na stadionu “Millennium“ u Cardiffu, Real Madrid je savladao Juventus sa ubjedljivih 4:1. “Kraljevski klub“ je i dalje u igri za odbranu naslova, jer se plasirao u osminu finala Lige šampiona, koje će se igrati u februaru 2018. godine. 

Kao šlag na tortu izuzetno bogatog maja dolazi Roland Garros, drugi teniski Grand Slam turnir sezone. Počeće 27. maja, a završiti 10. juna. Titule na turniru u Parizu braniće Španac Rafael Nadal i Latvijka Jelena Ostapenko. 

Druga polovina juna i prva jula rezervisani su za zaljubljenike u fudbal i uz ZOI u Pyeongchangu najvažniji sportski događaja u 2018. godini. Rusija će od 14. juna do 15. jula ugostiti 32 najbolje reprezentacije svijeta. Titulu svjetskog šampiona braniće Njemačkom, a region će predstavljati Hrvatska i Srbija. 

Vrijedi spomenuti da će Novi Sada od 16. do 21. juna ugostiti najbolje mačevaoce Evrope. Od 22. juna do 1. jula održaće se i 18. mediteranske igre. Domaćin će biti španska Tarragona, a očekuje se da će na Mediteranskim igrama zapaženu ulogu, kao i uvijek do sada, imati sportisti iz regiona. 

Prva polovina jula, mjeseca koji inače nije previše bogat velikim sportskim događajima, osim za Mundijal u Rusiji rezervisana je i za treći Grand Slam turnir teniske sezone, vjerovatno i najpopularniji. Riječ je o Wimbledonu, turniru koji će ove godine proslaviti 140 godina postojanja. Na travi All England Cluba u Londonu titule pobjednika pokušaće odbraniti Federer i Špankinja Garbine Muguruza. Ovogodišnji Wimbledon igraće se od 2. do 15. jula. U julu će se održati i 105. izdanje Tour de Francea, jedne od najpoznatijih biciklističkih trka u svijetu. Voziće se od 7. do 29. jula, a u tom periodu biciklisti će preći 3.329 kilometara.

U augustu najveći sportski događaj biće Evropsko atletsko prvenstvo. Domaćin takmičenja, koje će se održati od 7. do 12. augusta, biće Olimpijski stadion u Berlinu. Estonski grad Tallin 15. augusta biće domaćin Superkupa Evrope u fudbalu, utakmice u kojoj će se sastati pobjednici Lige šampiona i Lige Evrope. Krajem augusta, tačnije njegovog 27. dana, počeće i posljednji teniski Grand Slam sezone. Riječ je o US Openu, koji će trajati do 10. septembra, a na kojem će tron braniti Nadal u muškoj i domaća teniserka Sloane Stephens.

Septembar 2018. godine donosi dva velika takmičenja u ženskoj konkurenciji. Od 22. do 30. septembra u Španiji će se održati Svjetsko prvenstvo za košarkašice. Naslov svjetskih šampionki braniće košarkašice Sjedinjenih Američkih Država. Posljednjeg dana septembra u Japanu će početi Svjetsko prvenstvo za odbojkašice, koje će trajati do 21. oktobra. Titulu će kao i kod košarkašica braniti odbojkašice SAD-a.

U oktobru, koji nije previše bogat sportskim događajima, vrijedi izdvojiti Ljetne olimpijske igre mladih, koje će se ovoga puta održati u Argentini. Od 6. do 18. oktobra glavni argentinski grad Buenos Aires ugostiće mlade sportiste iz preko 200 zemalja.

Novembar je kao i svake godine rezervisan za dvije posljednje trke šampionata Formule 1. Prvo će se 11. novembra održati trka za Veliku nagradu Brazila, a 14 dana kasnije i posljednja trka za Veliku nagradu Abu Dhabija. Posljednjih dana novembra u Francuskoj će početi Evropsko rukometno prvenstvo za rukometašice. Takmičenje koje će se igrati od 29. novembra do 16. decembra donijeće najbolje što ženski evropski rukomet ima, a naslov šampiona braniće Norveška. Od 7. do 11. decembra 2018. godine Kina će biti domaćin Svjetskog prvenstva u 25-metarskom bazenu.

Zavjesu na sportsku 2018. godinu spustiće FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo, koje će se kao i prethodne godine održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kontinentalni klupski šampioni uz predstavnika zemlje domaćina od 12. do 22. decembra nadmetaće se za prestižni pehar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije