Poduhvat vrijedan divljenja: Slovenački dvojac ispenjao najviši dimnjak u Evropi

1
Radiosarajevo.ba
Poduhvat vrijedan divljenja: Slovenački dvojac ispenjao najviši dimnjak u Evropi
Foto: Red Bull / Janja Garnbret i Domen Škofic

Dvoje sportskih penjača iz Slovenije, koji spadaju u sami svjetski vrh, izveli su divljenja vrijedan poduhvat ispenjavši najviši dimnjak na Starom kontinentu.

Da podvig bude veći, staza kojom su se popeli imala je čak 13 različitih segmenata.

Dimnjak termoelektrane u Trbovlju, visok impozantnih 360 metara, najviši je u Evropi i od 2014. nije u funkciji.

No, Janja Garnbret i Domen Škofic, sportski penjači svjetske klase, godinama su priželjkivali da se pokušaju popeti na njegov vrh. Na ideju su došli 2015., da bi je pet godina kasnije i ostvarili.

Ruta kreirana za Garnbret i Škofica predstavljala je najveću vještačku stazu za penjanje na svijetu, a dizajnirali su je stručnjaci za penjačke smjerove Katja Vidmar, Simon Margon i Stanko Grudan.

Dvojac je trebao savladati stazu koja se sastojala od 13 segmenata, kategorisanih kao teški ili vrlo teški.

Najizazovniji je bio 10. segment, postavljen na visini od 257 metara iznad tla i s oznakom težine 8b+.

Nijedno nije poznavalo stazu, smjer ili raspored segmenata. Sa tla su prije početka penjanja jasno mogli vidjeti samo prvih 30 metara. Bio je to uspon u nepoznato za penjački tandem, tako da im je u prvom pokušaju trebalo skoro 12 sati da stignu do vrha, što im je pošlo rukom dok je već padao mrak.

Za Garnbret je ovo bio prvi pokušaj savladavanja uspona sa više segmenata.

Janja Garnbret i Domen Škofic - undefined

Foto: Red Bull: Janja Garnbret i Domen Škofic

"Malo sam se plašila prije početka. Bojala sam se padova, koji na vertikalnom zidu mogu biti jako nezgodni, u poređenju s nagnutim zidom gdje u biti visite u zraku. Ovdje u trenu možete udariti o zid ili držač prije nego vas konopac zaustavi. Zato sam trebala pasti nekoliko puta dok se konačno nisam opustila i odagnala strah", rekla je Slovenka.

Škoficevo iskustvo s ovakvom vrstom uspona je bilo neznatno veće, jer je ranije odradio samo jedan uspon sa više segmenata.

Janja Garnbret i Domen Škofic - undefined

Foto: Red Bull: Janja Garnbret i Domen Škofic

"Dimnjak je potpuno različit od svega na što sam se dosad penjao. To je veliki, vještački objekat, koji mi se čini prilično mističnim. Osjećao sam neugodu i jak strah od nepoznatog, ali brzo sam se 'sprijateljio' s dimnjakom, jer je staza bila zaista prelijepa i izazovna. Kada sam se fokusirao na penjanje, sve druge misli su nestale, i samo sam uživao", rekao je.

Za prvi pokušaj su imali vremena od zore do sumraka.

No, uspon je bio toliko izazovan da nisu oboje ispenjali svaki segment. Ako bi jedno od njih palo, nastavljali su dalje, mada su kombinovano ispenjali sve segmente.

Četiri dana kasnije, nakon što su se oporavili od iscrpljenosti, vratili su se u podnožje dimnjaka, sada s lakšom opremom i iskustvom ranijeg penjanja.

Ovaj put su oboje savladali svih 13 segmenata staze, bez padova, za sedam sati i 32 minute, skoro četiri sata brže od prvog pokušaja.

Janja Garnbret i Domen Škofic - undefined

Foto: Red Bull: Janja Garnbret i Domen Škofic

"Najteži segment je zaista naporan i smješten jako visoko na stazi, ali nisam ga se plašila u drugom pokušaju. Više sam se plašila nekoliko velikih skokova koje sam morala izvesti na nižem dijelu staze, gdje gubite mnogo energije i morate biti 100 posto koncentrisani kako biste spriječili padove. Pad znači ponavljanje segmenta i dodatni gubitak snage i vremena“, izjavila je Garnbret nakon velikog uspjeha.

Janja Garnbret i Domen Škofic su među najboljim sportskim penjačima na svijetu.

Sa 21 godinom života Janja je već osvojila 14 svjetskih titula, aktuelna je svjetska prvakinja i pobjednica Svjetskog kupa, te favoritkinja za najsjajnija odličja na Oi u Tokiju.

Domen se u penjanju prvi put okušao sa šest godina, da bi u 15. godini života postao jedan od namlađih penjača koji su savladali rutu težine 9a (jedna od najtežih).

Titulu pobjednika Svjetskog kupa u penjanju (stilom „lead“) je osvojio 2016.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije