Skijaški savez BiH odgovorio OC Jahorina: Nećemo podleći pritiscima Ljevnaića

Radiosarajevo.ba
Skijaški savez BiH odgovorio OC Jahorina: Nećemo podleći pritiscima Ljevnaića
Foto: Fena / Jahorina

Skijaški savez Bosne i Hercegovine je reagovao na tvrdnju direktora Olimpijskog centra Jahorina Dejana Ljevnaića da su oni odgovorni zašto na ovoj bosanskohercegovačkoj planini neće biti održan Europski kup u skijanju.

BiH ostala bez Europskog kupa u skijanju zbog propusta tokom EYOF-a

Komentar Skijaškog saveza vam prenosimo u cijelosti.

Povodom objava u pojedinim medijima na temu organizacije Evropa Kup takmičenja u alpskom skijanju, šaljemo i zvanični stav Saveza.

Skijaški sportovi u Bosni i Hercegovini u proteklih par godina bilježe rast broja aktivnih skijaša i značajno povećanje interesa javnosti za zimskim sportovima. Sigurno je da je razvoj skijaških centara u Bosni i Hercegovini značajno doprinosi razvoju skijaške zajednice i drago nam je da kao strukovni savez po prvi put imamo dvije zvanične aplikacije za organizaciju velikih takmičenja.

U proteklih par godina ski centri: Jahorina, Bjelašnica, Ravna Planina ali i drugi centri u Bosni i Hercegovini su napravili značajna ulaganja, te su se stvorili preduslovi da dva najveća ski centra, Jahorina i Bjelašnica budu nominirani za organizaciju takmičenja EYOF-a. Organizacijom EYOF-a i daljim investicijama u izgradnju skijališta stvaraju se mogućnosti za organizacijom većih i značajnijih takmičenja.

Skijaški savez Bosne i Hercegovine nastavlja sa radom i pripremama za organizaciju Evropa Kup sa ciljem dovođenja velikih takmičenja i velikih skijaških imena u Bosni i Hercegovini. Ovo je dugotrajan proces koji zahtjeva kontinuitet u organizaciji takmičenja, ali i kontinuitet u stvaranju takmičara. Međunarodna skijaška federacija nikada ne dodjeljuje velika takmičenja nacijama koje ne rade na razvoju takmičara, pa je tako i susjedna Hrvatska dobila organizaciju Svjetskog kupa tek dolaskom Janice i Ivice Kostelića na svjetsku skijašku scenu. Važno je da ski centri, pa i g-din Ljevnaić razumiju da je razvoj takmičara ključ za dovođenje velikih takmičenja i velikih skijaških imena.

Kao zaključak, Skijaški savez Bosne i Hercegovine će nastaviti sa pripremama za organizaciju velikih takmičenja ali i sa kontinuiranim razvojem mladih takmičara. Aplikacije ski centara su u fazi evaluacije i nećemo podleći pritisku bilo kojeg od ski centara, pa tako ni pritiscima g-dina Ljevnaića ali nam je drago da su ski centri prepoznali interes u organizaciji velikih takmičenja.

Kao dopunu ovom dopisu šaljemo i par dodatnih informacija, koje mogu biti interesantne široj zajednici:

- Kao prvo nominalni vlasnik svih takmičenja alpskog skijanja u Bosni i Hercegovini je Skijaški savez Bosne i Hercegovine, te ukoliko je eventualno neka strana pretrpjela štete zbog odgađanja ili izostanka nekog takmičenja onda je to Skijaški savez Bosne i Hercegovine, a nikako OC Jahorina. Mi se ne slažemo sa izjavom g-dina Ljevnaića da je napravljena šteta, te smatramo da je važno da se osigura kontinuitet u organizaciji takmičenja, a ne jednokratna organizacija Evropa Kupa.

- Skijaški savez Bosne i Hercegovine već dugi niz godina radi na pripremi organizacije jednog većeg i značajnijeg takmičenja u Bosni i Hercegovini, te smo u sezonama 2013/14 I 2014/15 u zvaničnom kalendaru Evropa Kupa imali zakazana takmičenja na Jahorini i Bjelašnici:

o Bjelašnica u sezoni 2013/14

o Jahorina u sezoni 2014/15.

- Oba takmičenja su otkazana zbog nedostatka financijskih sredstava, kao i neadekvatne opremljenosti ski centara, a koja se prvenstveno odnosila na manjak kapaciteta za osnježavanje staza. Međunarodna skijaška Federacija (FIS) je izrazila veliko razočaranje otkazivanjem ovih takmičenja, ali i dugoročno podržala Skijaški savez Bosne i Hercegovine u organizaciji FIS takmičenja, te iskazala interes za vraćanjem Bosne i Hercegovine u kalendar Evropa Kupa.

- Skijaški savez Bosne i Hercegovine je nominalni vlasnik takmičenja, ali za organizaciju takmičenja potrebna je i spremnost jednog od skijaških centara da osigura potrebnu infrastrukturu. Danas u Bosni i Hercegovini imamo tri centra koji ispunjavaju ove uslove, a to su Jahorina, Bjelašnica i Ravna Planina. Posebno nam je drago da po prvi put imamo i formalnu aplikaciju dva centra, ski centra Jahorina i ski centra Ravna Planina za organizacijom Evropa Kupa, te usmenu potvrdu direktora ZOI 84 g-dina Alispahića da će i Bjelašnica u najkraćem roku poslati prijavu za organizacijom Evropa Kupa.

- Jako nam je drago da ćemo na ovaj način vratiti velika takmičenja u Bosnu i Hercegovinu i Skijaški savez će zajedno sa centrima dalje raditi na pripremi borilišta, te da odabiru najboljeg aplikanta za organizaciju takmičenja, dok se nadamo da će u narednim godinama Evropa Kup takmičenja biti na još većem broju skijaških centara u Bosni i Hercegovini.

- Skijaški savez Bosne i Hercegovine je napravio zvanične sastanke sa svim centrima koji su iskazali interes, te smo trenutno u fazi procjene najboljeg aplikanta. Istovremeno radimo sa zvaničnicima FISe na iznalaženju najboljeg termina, kao i disciline za organizaciju jednog velikog takmičenja.

- Kada je u pitanju izjava g-dina Ljevnaića da je napravljen veliki gubitak za Jahorinu, tu se ne slažemo sa g-dinom Ljevnaićem jer mi povratak Evropa Kupa na skijališta u Bosnu i Hercegovinu gledamo sa aspekta dugoročnog povratka velikih takmičenja u Bosnu i Hercegovinu, a osnova za organizaciju velikih takmičenja je osiguranje finansijskih sredstava za organizaciju takmičenja na period od više godina. Organizacija Evropa Kupa samo u jednoj sezoni je potpuni promašaj i trošak koji neće donijeti nikakve značajne pomake u razvojuskijanja ili promociji Bosne i Hercegovine.

- Također je važno naglasiti da Međunarodna skijaška federacija neće finansijski učestvovati u organizaciji Evropa Kup takmičenja, te da sve troškove organizacije snose organizatori.

Ukoliko se osvrnemo i na samu izjavu da je Skijaški savez Bosne i Hercegovine napravio propuste u organizaciji takmičenja želimo da naglasimo da Skijaški savez svake godine organizuje preko 10 međunarodnih takmičenja, te da imamo sva potrebna znanja i iskustva za organizaciju velikih takmičenja. Ekstremni vremenski uslovi, kakvi su vladali na Jahorini za vrijeme EYOF-a su znatno otežali organizaciju takmičenja, ali su sva takmičenja prošla u najboljem redu.

Drago nam je da možemo potvrditi da Evropa Kup takmičenja dolaze u Bosnu i Hercegovinu, ali i da Skijaški savez Bosne i Herceogovine neće prihvatiti aplikaciju ni jednog ski centra dok se ne ispune svi potrebni uslovi, te dok ski centri ne dostave jasne finansijske garancije koje ukazuju na sposobnost i mogućnost ski centara da preuzmu organizaciju takmičenja na duži vremenski period, poručili su iz Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije