Saud Šaban postao prvak Evrope, nada se obaranju rekorda

Fena
Saud Šaban postao prvak Evrope, nada se obaranju rekorda
Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih bench press RAW takmičara i član "Powerlifting & Bench Press Tima" Bosne i Hercegovine Saud Šaban postao je prvak Evrope.

On je postao prvak u disciplini push & pull te viceprvak u bench press RAW, u kategoriji -100 kg (M1), na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Powerliftingu 2016 - GPA Federacije, u Zadru. 

U intervjuu za Fenu rekao je da je na ovom takmičenju učestvovalo više od 100 takmičara iz BiH, Mađarske, Češke, Rumunije, Bugarske, Poljske, Crne Gore te Hrvatske.

Bh. takmičar kaže da je bio zadovoljan organizacijom Evropskog prvenstva te je pohvalio "Hrvatski Sokol - Savez za discipline snage", koji je, ističe, uspješno organizirao ovo takmičenje. 

"Zadovoljan sam rezultatima, ali ipak moglo je mnogo bolje" smatra ovaj uspješni sportista, i dodaje da je imao samo mjesec dana priprema za Evropsko takmičenje, ali da je zahvaljujući prethodno održanom Balkanskom prvenstvu bio u dobroj formi. 

Međutim, kako je rekao, prvobitno nije bio siguran da li će se prijaviti za učešće na Evropskom prvenstvu zbog finansijskih razloga.

"Kao i mnogi drugi bench press takmičari, uglavnom se sam finansiram, a od sponzora trenutno imam 'Body Lab', koji me snabdijeva kvalitetnim suplementima", pojašnjava Šaban.  

Trenutno planira učešće na svjetskom prvenstvu u powerliftingu i bench pressu - po GPC pravilima, koje će biti održano od 17. do 24. septembra u Knjaževcu u Srbiji', gdje će nastupati u powerliftingu (squat i dead lift) i bench pressu.

Pošto je konstantno u dobroj formi, zahvaljujući čestim učestvovanjima na takmičenjima, misli da bi mogao postići neke od najboljih rezultata.

"Nadam se obaranju balkanskog i evropskog rekorda", optimističan je bh. bench press takmičar te u tom duhu naglašava da na svako takmičenje ide "da osvoji neku od medalja, a nikada samo da učestvuje".

Za podršku u pripremama zahvalio je bh. powerlifteru Ernesu Glavaševiću i bench press takmičaru Irfanu Muhiću te Fitness centru Skenderija, koji su "Powerlifting & Bench Press timu" BiH omogućili prostor za treniranje.

Također, dodao je, dosta su mu pomogli članovi njegovog tima te Powerlifting klub "Karlito", na čelu sa Željkom Kravljačom.

Pozvao je sve one koji požele da se bolje upoznaju sa bench pressom ili da se bave ovim sportom, da se pridruže i treniraju sa članovima "Powerlifting & Bench Press tima" BiH, koje su inače poznati kao "šampioni", jer svi su oni prvaci i osvajači velikog broja medalja na raznim takmičenjima.

Saud Šaban rođen je 3. marta 1976. godine u Sarajevu. Višestruki je i aktuelni prvak BiH i Balkana u bench press RAW (bez opreme), rekorder Balkana i BiH u kategoriji -100 kg - OPEN i aktuelni rekorder u kategoriji -110 kg - M1, rekorder Federacija GPC i WUAP, osvajač više od 15 kupova, kao i 2. mjesta na svjetskom kupu u Mađarskoj. Također, nedavno je postao i evropski prvak u push & pull i viceprvak Evrope u bench pressu.

Bench press (potisak s dvoručnim utegom) jedna je od disciplina powerliftinga, koji uključuje još i dizačke vježbe kao što su squat (čučanj) i dead lift (mrtvo dizanje), s tim što bench press postoji još i kao zasebna takmičarska disciplina.

Osnovni cilj powerliftinga je povećanje maksimalne, odnosno apsolutne snage. To je osnovna razlika između powerliftinga i body buildinga, gdje je cilj povećati mišićnu masu i smanjiti postotak tjelesne masti. Upravo zbog tih razlika potrebni su i različiti sistemi treninga za ostvarivanje tih ciljeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije