Sarajevo naredne godine domaćin Evropskog prvenstva u taekwandou

Radiosarajevo.ba
Sarajevo naredne godine domaćin Evropskog prvenstva u taekwandou
Foto: Hardino / Sa današnje press konferencije

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine danas je održan prijem i konferencija za medije Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine povodom potpisivanja ugovora za održavanje Evropskih taekwondo događaja.

U 2020. godini Bosna i Hercegovina i grad Sarajevo bit će domaćin Evropskog prvenstva za seniore, Evropskog prvenstva za juniore, Evropskog prvenstva za veterane, Finala turnira Gen24 i G1 Bosnia and Herzegovina Open.

Delegaciju Evropske Taekwondo Federacije koju su činili Mr. Keneth Schuken i Mr. Ioannis Mouroutsos prvenstveno je primio g. Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH, nakon čega je održana konferencija za medije.

Mr. Keneth Schunken, generalni sekretar World Taekwondo federacije nije krio zadovoljstvo viđenim u glavnom gradu naše države.

“Počastvovan sam činjenicom da sam prvi put u Bosni i Hercegovini i da vidim grad Sarajevo. Želio bih iskazati izraze zahvalnosti g. Saidu Fazlagiću, generalnom sekretaru Olimpijskog komiteta BiH, g. Augustu Orloviću, predsjedniku Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine, te g. Samiru Šariću koji je predsjednik organizacionog odbora ovih takmičenja”, kazao je Schunken.

“Želim se zahvaliti i g. Samiru Avdiću i vjerujem da ćemo sa njegovim iskustvom imati sjajan događaj sljedeće godine. Čast mi je što će se u Bosni i Hercegovini održati ovih pet događaja. Takmičari iz Bosne i Hercegovine osvajali su medalje na prethodnim takmičenjima što je dokaz da vaša država raste i da ima ambicije da bude na najvećem nivou taekwondoa”, dodao je.

Predstavnici Taekwondo federacije obišli su lokaciju hotela Hills u kojem bi se događaji trebali održati.

“Pregledali smo objekat u kojem bi se događaji trebali održati i ozbiljno razmišljamo da ugostimo seminar za trenere i godišnju gala večeru na kojoj bi se dodjelile nagrade najboljim taekwondoistima u Evropi, obzirom da se radi o vrhunskom objektu” dodao je on.

Ukupno pet događaja u olimpijskom taekwondu održat će se od 26.10. do 02.11. 2020. godine, te će okupiti preko 1600 takmičara.

Prisutnim medijima ovom prilikom obratio se i g. August Orlović, predsjednik Taekwondo saveza BiH koji se zahvalio svima koji su radili na dobijanju Evropskog prvenstva u olimpijskim kategorijama.

“Vjerujemo da će ovo biti historijska stvar za Taekwondo savez, a zahvaljujući našim takmičarima prepoznati smo u Evropskoj i Svjetskoj Taekwondo federaciji. Lobiranjem smo dobili organizaciju ovog događaja i zadovoljstvo mi je da su predstavnici Evropske Taekwondo federacije prepoznali naš trud i zalaganje. Vidjeli su kakav ambijent imamo, te smo dokazali da u BiH, pogotovo u Sarajevu, možemo organizovati događaje na najvećem nivou”, kazao je Orlović.

Taekwondo savez dugo je radio na dobijanju Evropskih Taekwondo događaja. Predstavnici Saveza istakli su kako očekuju pomoć države i svih nivoa vlasti kako bi se ovi događaji uspješno realizovali. Tim povodom medijima se obratio Samir Šarić, predsjednik organizacionog odbora.

“Više od godinu dana smo radili na tome da Bosna i Hercegovina bude organizator ovakvog događaja. Dobili smo troškovnik od Evropske Taekwondo Federacije koji iznosi preko 200 hiljada KM i sigurno je da bez podrške države i kompletne zajednice nećemo moći iznijeti sve na svojim plećima. Mi smo već uputili pozive svim institucijama i nadamo se podršci kako bi ovi događaji uspješno realizovani”, kazao je Šarić.

Dodao je i to da u Sarajevo dolazi 1600 takmičara i da se u glavnom gradu BiH očekuje preko 7000 noćenja obzirom da će događaj trajati sedam dana.

Belmir Berberović, član organizacionog odbora pojasnio je detalje o samim takmičenjima.

“Takmičenje Generacija 24 čine mlađi kadeti i kadeti koji se pripremaju za Olimpijske Igre 2024. godine. To je projekat Evropske federacije koji čine pet regija, a mi bismo bili prvi koji organizuje finale svih regija. Tu je i G1 turnir koji će, osim Evropskog prvenstva koje okuplja najbolje borce iz Evrope, okupiti i najbolje svjetske borce. Ovaj događaj je jako bitan za popularizaciju Taekwondo sporta u BiH. Mi ćemo animirati sve srednje i osnovne škole kako bi se uključili u ovaj projekat i bili dio događaja” dodao je Berberović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije