Rusija suspendirana sa Zimskih olimpijskih igara 2018. godine

Anadolija
Rusija suspendirana sa Zimskih olimpijskih igara 2018. godine
Međunarodni olimpijski odbor (IOC) izbacio je Rusiju sa Zimskih olimpijskih igara koje će se sljedeće godine održati u južnokorejskom Pyeongchangu, javlja BBC.

Rezultat je to 17-mjesečne antidopinške istrage predvođene bivšim predsjednikom Švicarske Samuelom Schmidom.

"Pronađeni su dokazi sistematične manipulacije antidopinških pravila i sistema", stoji u objašnjenju IOC-a.

Iako je Rusiji zabranjen nastup na ZOI, pravo nastupa imat će ruski sportaši koji dokažu da su 'čisti', ali se neće smjeti natjecati pod ruskom, nego neutralnom zastavom. Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji započinju 9. veljače, a sada na njima pravo domaćina neće imati domaćini prošlih Igara.

Riječ je o velikom udarcu za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je usred spektakularnih priprema za skoro Svjetsko nogometno prvenstvo kojemu je Rusija domaćin, piše CBS.

Da bi Rusija mogla biti sankcionirana na takav način, postalo je jasno prošli mjesec kada je Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila da Rusija nije poštovala sve antidopinške standarde. Ta je agencija još u srpnju 2016. godine poduzela mjere zbog otkrića istrage Richarda McLarena da je više od 300 ruskih testova na doping bilo lažirano.

Budući da se to događalo pod paskom Ruskog olimpijskog odbora, Thomas Bach, predsjednik MOO-a, napao je Rusiju zbog 'bespresedanskog udara na čast Igara'. Provedena istraga razotkrila je dogovore o dopingu između ruskih sportaša i dužnosnika Odbora. Ruski dužnosnici negiraju optužbe.

WADA je objavila da ruska strana, među ostalim, nije dopustila njihovim ljudima ulazak u laboratorij u Moskvi. Zato je daljnje postupanje u ruskom slučaju prepušteno Međunarodnom olimpijskom odboru.

Aleksandar Žukov, predsjednik Ruskog olimpijskog odbora, rezultate istrage WADA-e nazvao je smiješnima. Više od 20 ruskih sportaša dobilo je od studenoga ukor Međunarodnog olimpijskog odbora zbog varanja na Olimpijskim igrama 2014., održanima u ruskom Sočiju. Nekima su oduzete zlatne medalje, drugi su retroaktivno diskvalificirani. A mnogi su izrijekom na neodređeno vrijeme izbačeni s budućih Olimpijskih igara, uključujući ove u Koreji, prenosi Jutarnji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije ni priznao, niti odbacio optužbe o sudioništvu države, unatoč inkriminirajućim porukama ruskog kemičara Grigorija Rodčenka koje je objavio New York Times. Putin je sankcije sportašima objasnio političkim motivima te je čak optužio Washington da pokušava diskreditirati njegovu vladu i na taj način utjecati na predsjedničke izbore zakazane u ožujku. Zabrana nastupa ruskim sportašima na tom natjecanju u domaćoj bi javnosti bila protumačena kao težak udarac Putinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije