Red Bull Cliff Diving: Sljedeća stanica - Mostar

Radiosarajevo.ba
Red Bull Cliff Diving: Sljedeća stanica - Mostar

Kopenhagen je proteklog vikenda ugostio peto takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018, na kojem je pobijedio Gary Hunt.

Bilo je to posljednja stanica koja je dijelila svjetsku cliff diving elitu od dolaska u našu zemlju: sljedeća stanica prvenstva će 8. septembra biti Mostar.

U srcu glavnog grada Danske, uprkos hladnom vremenu i jakom vjetru zbog kojeg je takmičenje pomjereno za sat, okupilo se 45.000 gledalaca kako bi pratili nevjerovatne akrobatske skokove sa 27 metara visoke platforme, postavljene na krov čuvene Opere u Kopenhagenu.

Dolazak im se itekako isplatio, jer su svjedočili izvanrednoj skakačkoj predstavi, tokom koje su pljuštale desetke, a u više navrata padali i rekordi.

Amerikanac Steven LoBue je sjajnim skokom u finalnoj seriji - koji je dvoje od pet sudija nagradilo desetkama - oborio rekord za najbolji ukupni rezultat na jednom takmičenju.

Međutim, Englez Gary Hunt je odmah uzvratio istom mjerom - popravio je taj rekord i osigurao svoju drugu uzastopnu pobjedu. LoBue je završio na drugom mjestu, ali je ipak zadržao rekord za najviši rezultat za pojedinačni skok. Treći je bio aktuelni prvak Jonathan Paredes (Meksiko).

Hunt je dan ranije za svoj skok iz prve serije nagrađen 100. desetkom u historiji prvenstva, a simbolično je da je ta jubilarna najviša ocjena dodijeljena u slavljeničkoj desetoj sezoni.

Stanje na vrhu ukupnog poretka je izuzetno tijesno: LoBue je i dalje lider, a na drugom mjestu mu se približio šestostruki prvak Hunt, koji je prebrodio krizu u koju je bio zapao. Predstoji velika borba za naslov prvaka, u koju se može uključiti i Paredes, koji je treći i još uvijek ima šanse za odbranu titule.

Poredak u prvenstvu žena, koje nisu nastupale u Danskoj, takođe je krajnje izjednačen. Aktuelna prvakinja Rhiannan Iffland (Australija) je vodeća, a za petama su joj - sa neznatnim bodovnim zaostatkom - Adriana Jimenez (Meksiko) i Lysanne Richard (Kanada).

Ovakva situacija obećava izuzetno zanimljivo takmičenje 8. septembra u Mostaru, kada najbolji svjetski skakači i skakačice četvrtu godinu uzastopno budu gostovali u našoj zemlji. S obzirom da je grad na Neretvi pretposljednja stanica sezone, svaki osvojeni bod može biti odlučujući u borbi za titule, a Stari most se ranijih godina pokazao kao nepredvidiva lokacija na kojoj su se dešavala mnoga iznenađenja.

No, ono što nijednom nije izostalo jeste vrhunski spektakl za publiku koja je svaki put dupke ispunila prostor ispod i oko mosta i napravila sjajnu atmosferu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije