Preminula legenda boksa: Ken Buchanan, bivši prvak lake kategorije

0
Radiosarajevo.ba
Preminula legenda boksa: Ken Buchanan, bivši prvak lake kategorije
Foto: SkySports / Ken Buchanan

Velikan škotskog boksa Ken Buchanan, koji je postao neprikosnoveni svjetski prvak u lakoj kategoriji 1971. godine i pobijedio u prve 33 borbe, preminuo je u 77. godini. Karijeru je završio sa 61 pobjedom i osam poraza.

Njegova smrt objavljena je u objavi na Facebooku Fondacije Ken Buchanan. "Sa velikom tugom vas moramo obavijestiti da je Ken Buchanan jutros preminuo mirno u snu".

"Doći će daljnja saopštenja i molim vas dajte porodici malo vremena da obradi ovu tužnu vijest. Počivaj u miru Ken, uvijek džentlmen i jedan od najboljih šampiona kojih ćemo ikada vidjeti".

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Buchanan je osvojio WBA titulu u lakoj kategoriji 1970. pobijedivši Ismaela Lagunu u poznatoj borbi u Puerto Riku i dodao WBC krunu sljedeće godine pobjedom nad Rubenom Navarom, piše The Guardian.

Oduzeta mu je WBC titula jer je nije odbranio protiv Pedra Carrascoa, a zatim je izgubio WBA pojas kada je kontroverzno doživio drugi poraz od velikog Roberta Durana. Buchanan se poslednji put borio 1982. godine.

Dobio je viteško odlikovanje, Red Britanskog Carstva, 1972. godine i uvršten je u Međunarodnu boksersku kuću slavnih i Škotsku sportsku kuću slavnih, dok je njegova statua u njegovom rodnom gradu Edinburgu otkrivena prošle godine.

Buchananov sin je prošle godine otkrio da živi sa demencijom i da je u staračkom domu. Josh Taylor, koji je oponašao Buchanana kao neprikosnovenog svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji, rekao je na Twitteru:

"Tužan sam što čujem vijest o smrti mog heroja i najvećeg šampiona Škotske ikada, od kojeg crpim takvu inspiraciju. Počivaj u miru Ken Buchanan, Bog blagoslovio tvoju dušu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije