Poznati bh. džudista pao na doping-testu, suspendiran na šest mjeseci

Radiosarajevo.ba
Poznati bh. džudista pao na doping-testu, suspendiran na šest mjeseci
Foto: Facecoook / Selektor Branislav Crnogorac i Harun Sadiković sa bronzom iz Rima

Harun Sadiković, bosanskohercegovački džudista iz Bihaća, kažnjen je sa šest mjeseci zabrane takmičenja zbog pozitivnog doping-testa na zabranjenu supstancu hidroklorotiazid, objavila je Agencija za doping-kontrolu Bosne i Hrecegovine.

Osim zabrane takmičenja, Sadikoviću su poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. februara 2020. pa do dana stupanja odluke o zabrani takmičenja 23. aprila 2020, navodi se u odluci Džudo saveza Bosne i Hercegovine.

Kako je objavljeno, u prikupljenom uzorku za doping-kontrolu otkrivena je supstanca hidroklortijazid (hydrochlorothiazide) koja je na listi zabranjenih sredstava za 2020. godinu svrstana u grupu S5. diuretici i maskirni agensi.

Riječ je o supstanci koja se koristi za snižavanje krvnog pritiska i izbacivanje viška tečnosti, a primjenjuje se i za smanjenje rizika od stvaranja kamenca u bubregu kod osoba s visokim postotkom kalcija u urinu.

Sadiković je pobjednik Europskog kupa za seniore 2015. u Sarajevu i Celju, a osvojio je i bronzanu medalju na Europskom kupu u Rimu 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije