Japan / Larisa Cerić i Harun Sadiković nastupaju danas na Svjetskom prvenstvu u Tokiju

31. 08. 2019. u 09:13:00 Fena

Shares: 8

 Posljednjeg dana Svjetskog seniorskog prvenstva u judou u Tokiju, danas će na borilište izaći dvoje bosanskohercegovačkih predstavnika - Larisa Cerić i Harun Sadiković. 

Najbolja bh. judašica u kategoriji više od 78 kg nalazi se u najužem krugu favorita za osvajanje medalje u konkurenciji 42 prijavljene takmičarke. Cerić je u prvom kolu slobodna, a u drugom će se boriti protiv pobjednice meča Ivana Šutalo (Hrv) - Jasmin Kuelbs (Njem). 

Na rang listi Međunarodne judo federacije - IJF najboljih judašica svijeta Cerić je rangirana na visokom trećem mjestu u svojoj kategoriji, iza Kubanke Idalys Ortiz i Japanke Sarah Asahina. Na prošlom SP-u u Bakuu, 28-godišnja Travničaka, članica JK Nippon iz Sarajeva, osvojila je bronzano odličje. 

U najtežoj muškoj kategoriji, više od 100 kg, Harun Sadiković će se boriti u konkurenciji 42 prijavljena borca. Prvi protivnik članu JK Nippon iz Sarajeva bit će svjetski prvak iz 2017. Brazilac Rafael Silva. 

Drugog dana prvenstva (26. augusta) nastupio je 23-godišnji Mostarac Petar Zadro. Član Judo kluba Borsa, u kategoriji do 66 kg, zabilježio je dvije pobjede i poraz. Na startu je savladao predstavnika Tanzanije, zatim je u drugom kolu bio bolji od takmičara iz Mijanmara, a nastup je završio nakon poraza od Italijana Matea Medvesa. 

U dosadašnjem dijelu prvenstva najuspješniji su bili domaći predstavnici Japana sa deset medalja, po tri zlata i bronze i četiri srebra. 

Na SP-u učestvuje 860 takmičara (519 judaša i 341 judašica) iz 149 zemalja.

 

NEMA KOMENTARA