Razgovor / Cerić: Odbijam ponude da idem iz zemlje, jer je BiH moja ljubav, moja domovina

25. 06. 2019. u 11:00:00 A. Sokolović

Shares: 2012

Sve dok su moj trener Branislav Crnogorac i Arijana Jaha uz mene, ja ću ostati u mojoj domovini i nastupati u Bosni i Hercegovini. Prebrodili smo mnoge krize, nedostatak novca i svašta nešto. Ponuda da nastupam za drugu državu imam, ali o njima nikada nisam ozbiljno razmišljala. No, nadam da će se konačno promijeniti i odnosi institucija BiH prema sportu i prema našim sportistima, jer u svakoj zemlji sport je najbolji ambasador jedne zemlje, samo kod nas je sport na marginama društva.

To u razgovoru za Radiosarajevo.ba nakon još jednog historijskog uspjeha kaže Larisa Cerić, koja je jučer na Europskom kupu u Minsku osvojila srebrenu medalju za Bosnu i Hercegovinu. 

Larisa Cerić viceprvakinja Evrope u džudu

Naša najuspješnija sportiskinja i džudistkinja, u prvom razgovoru za jedan medij nakon osvajanja medalje u Bjelorusiji, otvorila je dušu i progovorila o mačehinskom odnosu prema uspješnim sportistima Bosne i Hercegovine, istinskim ambasadorima naše zemlje u svijetu. 

Podsjetimo, nastup na Europskim igrama u Minsku bilo je ujedno i zvanično Europsko prvenstvo, čime je Larisa donijela i srebrenu medalju za našu zemlju. 

Svjetska klasa: Larisa Cerić u finalu Evropskih olimpijskih igara

"Hvala svima koji su mi putem društvenim mrežama, SMS-ovima i preko mojih trenera čestitali na ovom velikom rezultatu. Zaista sam ponosna na ovom velikom uspjehu za Bosnu i Hercegovinu", kaže cerić na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.  

Ona kaže da se sa svojim timom trenera osjeća zapostavljenom od strane institucija BiH. 

"Iskrena da budem emotivno sam prazna. U ovom osvajanju medalja i na najbolji način predstavljanju Bosne i Hercegovine, osjećam se dosta usamljenom i bez podrške, a ovo su planetarni uspjesi. Svi bi mi za olimpijsku medalju dali 10.000 KM, a Agencija koja se bavila istraživanjem na Igrama u Londonu 2012. godine je izračunala da jedna olimpijska medalja po sportisti za jedan olimpijski ciklus košta pet miliona dolara. Naš godišnji budžet, u najboljem slučaju, ukupno je 40.000 KM", kaže Cerić i nastavlja:

Larisa Cerić sa trenerima Arijanom Jahom i Branislavom Crnogorcem u Bjelorusiji - undefined

Radiosarajevo.ba: Larisa Cerić sa trenerima Arijanom Jahom i Branislavom Crnogorcem u Bjelorusiji

"Uspjeli smo privoljeti BH Telekom, pa nam pomaže Olimpijski komitet BiH, Kanton Sarajevo, ali za novi veliki iskorak ka olimpijskoj medalji, koja mi još jedino nedostaje u riznici trofeja, potrebna su nam mnogo ozbiljnija sredstva. Naravno govorimo o sredstvima za nastupe, pripreme, suplementaciju, opremu, treninge, sparing partnere. O nedostatku tih sredstava govorimo, a ne o nekim sredstvima da ih neko smota u džep", otvorena je Larisa.

Cerić sa trenerima Crnogorcem i jahom večeras u 22 sata se vraća u Sarajevo iz Bjelorusije. 

"Žao mi je i pomalo smo tužni što se naš uspjeh ne valorizira na način kako to rade susjedne zemlje. U ovih nekoliko narednih dana hoćemo da slavimo i ne bih željela da se svađamo s bilo kim. Već dugi niz godina imamo vrlo primamljive ponude da radimo za neke druge federaciji, kada to kažem spominjem i Aleksandru Samadžić, ali sve to mi  odbijamo, jer je naša domovina, naša ljubav. Večeras bismo voljeli da se okupimo, da dođe dosta naših ljudi, novinara, kamera...", dodala je Cerić za Radiosarajevo.ba.

KOMENTARI (4)