Pariz 2024 | Jedinstven poduhvat Nizozemke: Trećim olimpijskim zlatom ispisala historiju

0
Radiosarajevo.ba
Pariz 2024 | Jedinstven poduhvat Nizozemke: Trećim olimpijskim zlatom ispisala historiju
Foto: EPA - EFE / Sifan Hassan

Nizozemska atletičarka Sifan Hassan osvojila je svoje treće olimpijsko zlato pobjedom u maratonskoj utrci na Igrama u Parizu, gdje je napravila jedinstven poduhvat osvajanjem tri odličja, jer ima bronze iz utrka na 5000 i 10.000 metara.

Pobjednica pariškog olimpijskog maratona odlučena je u uzbudljivom finišu, u kojem se Sifan Hassan morala i naguravati s Etiopljankom Tigst Assefom, koja joj je pokušala zatvoriti putanju u predzadnjem zavoju prije ulaska u ciljnu ravninu.

No, 31-godišnja nizozemska atletičarka je bila prebrza za protivnicu i odjurila je prema cilju te do njega stigla nakon dva sata, 22 minute i 55 sekundi trčanja pariškim ulicama te time postavila i novi olimpijski rekord.

Strašna nesreća u Hrvatskoj: Rampa trajekta priklještila tri osobe, ima poginulih

Strašna nesreća u Hrvatskoj: Rampa trajekta priklještila tri osobe, ima poginulih

Treće je to olimpijsko zlato za Sifan Hassan, koja je prije tri godine u Tokyju bila olimpijska pobjednica na 5000 i 10.000 metara, da bi u Parizu, na Stade de Franceu, u tim disciplinama osvojila bronzane medalje.

Etiopljanka Tigst Assefa je na cilj došla tri sekunde nakon pobjednice i osvojila srebrno odličje, njeno prvo na olimpijskim igrama, a do bronzane medalje je stigla 34-godišnja Kenijka Hellen Obiri s novim ličnim rekordom (2:23:10).

Za Obiri je ovo treće olimpijsko odličje, nakon što je prva dva osvojila u utrkama na 5000 metara. Bila je druga 2016. u Rio de Janeiru, a to je ponovila i 2021. u Tokyju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije