Etiopljanin koji nije pomišljao da će vidjeti Pariz osvojio zlato: Oborio olimpijski rekord

0
Radiosarajevo.ba
Etiopljanin koji nije pomišljao da će vidjeti Pariz osvojio zlato: Oborio olimpijski rekord
Foto: Screenshot/Instagram / Tamirat Tola

Da sport doista piše nevjerovatne priče, potvrđuje i subotnji maraton na Olimpijskim igrama u Parizu. Etiopljanin Tamirat Tola (32) nije uspio upasti u reprezentaciju i prije samo dvije sedmice nije ni pomišljao da će vidjeti Pariz.

Onda se tokom priprema povrijedio njegov trening-partner Sisay Lemma i prepustio mu mjesto.

U filmskom raspletu Tola je osvojio zlato i to na impresivan način. Na brdovitoj stazi koju atletski stručnjaci nazivaju najtežom u olimpijskoj historiji, te po brutalnoj vrućini i vlazi, uspio je srušiti olimpijski rekord, utrčavši u cilj u vremenu 2;06:26. Nakon tokijske bronze, do srebra je ovaj put došao Belgijanac Bashir Abdi (2;06:47), dok je bronzu osvojio Kenijac Benson Kipruto (2;07:00).

Haos u Beogradu: Automobilom naletjeli na demonstrante, Vučić najavio vanredno obraćanje   

Haos u Beogradu: Automobilom naletjeli na demonstrante, Vučić najavio vanredno obraćanje  

"Ovo je najveće postignuće u mom životu" rekao je Tola, svjetski prvak iz 2022. godine i lanjski pobjednik Njujorškog maratona.

Najveći maratonac svih vremena Eliud Kipchoge (39) želio je postati prvi atletičar u historiji s tri olimpijska zlata u ovoj disciplini, ali težina staze ga je slomila i odustao je nakon 30. kilometra. I u takvoj je situaciji pokazao kakav je sportaš. Hodao je iduća dva kilometra i podržavao kolege trkače, a usput je ostao gotovo gol.

"Oko 300 ljudi je hodalo sa mnom, zato više nemam dres i patike, sve samo im podijelio" rekao je nasmijani Kipchoge.

Ni njegov veliki rival, 42-godišnji Kenenisa Bekele, nije imao dobar dan, završio je na 39. mjestu u vremenu 2;12:24.

U nedjelju je na istoj stazi od 8 sati ujutro na programu ženski maraton s hrvatskim predstavnicama Mateom Parlov Koštro i Bojanom Bjeljac. Europska doprvakinja Parlov Koštro prije tri godine je u teškim uvjetima u Sapporu završila na visokom 21. mjestu, dok je Bjeljac bila 53. Na zahtjevnoj pariškoj stazi obje će nastojati popraviti plasman iz Japana.

S velikom će se pažnjom pratiti i nastup Nizozemke Sifan Hassan koja je u Parizu već osvojila bronze na 5000 i 10.000 m, a u nedjelju na pariškim ulicama novom medaljom želi zaokružiti nevjerojatan pothvat, pišu Sportske Novosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije