Otkriveni detalji smrti atletičarke Tori Bowie

0
Radiosarajevo.ba
Otkriveni detalji smrti atletičarke Tori Bowie
Foto: Twitter / Tori Bowie

Početkom ove sedmice, mrtvozornička služba okruga Orange na Floridi objavila je službeno izvješće o smrti velike, trofejne sportašice, atletičarke Tori Bowie koja je preminula još 23. aprila iznenadno i pod rijetkim okolnostima, u svojem domu u gradiću Horizon West.

Naime, 32-godišnja briljantna bivša sportašica, olimpijska pobjednica u sprintu, svojedobno najbrža žena svijeta, preminula je dok je bila u visokom stepenu trudnoće (8. mjesec), a uslijed komplikacija. One su pak uključivale, kako stoji u izvješću, respiratorni distres i eklampsiju, rijetko stanje koje može uzrokovati trudove. Budući da je u trenutku smrti bila sama u kući, njeno je tijelo otkriveno tek 2. maja.

Ovim izvješćem mrtvozornika su vjerovatno okončane medijske spekulacije o mogućem samoubistvu, ali time nisu prestali napisi o sjajnoj sportašici koja se zadnjih godina ipak poprilično povukla iz javnosti.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Inače, prije nego što je postala trostruka osvajačica olimpijske medalje i prije nego što je stekla naslov najbrže žene na svijetu, Frentorish Tori Bowie dočekala je bila novinarsku ekipu u svom rodnom gradu Sandhillu, Mississippi.

Nesuđena košarkašica

"Ovdje sam našla svoju snagu", rekla je tada Tori Bowie, o gradiću udaljenom pola sata vožnje od Jacksona, glavnog grada države Mississippi. Bilo je to 2016., kada je tada 26-godišnja Tori Bowie iščekivala olimpijski debi na Igrama u Rio de Janeiru.

No, prije Rija, prvo se zaustavila u srednjoj školi Pisgah kako bi posjetila učitelje i osoblje i zatekla se kako briše sretne suze. Voljela je biti kod kuće.

"Jednog dana se nadam da ću moći doći u Sandhill i da će ondje biti veliki znak s porukom",  "Dobrodošli u Sandhill, dom Tori Bowie".

Zajednica grada Sandhila koja se toliko ponosila Tori Bowie, minulih se sedmica borila za odgovore dok se okupljala na njenoj sahrani i oplakivala donedavno neobjašnjivu smrt. Činilo se da su posljednje godine Tori Bowie bile jednako misteriozne kao i njezina smrt. Kolege atletičari koji su nekoć trenirali ili se natjecali s njom rekli su da se posljednjih godina udaljila. Mnogi je uopće nisu poznavali izvan staze. Borila se s tjeskobom i paranojom, rekla je njezina dugogodišnja menadžerica Kimberly N. Holland, dodavši da je Tori postala sve introvertnija.

Atletičarka Femke Bol srušila svjetski rekord star 41 godinu

Atletičarka Femke Bol srušila svjetski rekord star 41 godinu

Put Tori Bowie do atletske slave počeo je u Sandhillu gotovo slučajno. Htjela je igrati košarku u srednjoj školi Pisgah, ali je škola zahtijevala da se zainteresirani učenici natječu i na stazi jer je škola bila premala da bi organizirala zasebne ekipe za oba sporta. Tori je nevoljko pristala, a njena je škola osvojila tri naslova prvaka države Mississippi. Tori se takmičila na 100 i 200 metara, štafeti 4x100 i skoku u dalj. Ipak, prva sportska ljubav je i dalje ostala košarka. Kad je regrutiralo Sveučilište Southern Mississippi, okrenula je ploču. Bavila bi se atletikom kako bi mogla pokušati ući u košarkaški tim. Takav je bio dogovor sa Sveučilištem.

Al Joyner je bio u pravu

Kad je Al Joyner, osvajač zlatne olimpijske medalje u LA 1984. u troskoku, upoznao Tori 2013., i on je vidio elitni potencijal. Uporedio je sa svojom pokojnom suprugom, olimpijskom pobjednicom Florence Griffith Joyner i sestrom, olimpijskom pobjednicom Jackie Joyner-Kersee.

Preminuo legendarni svjetski rekorder

Preminuo legendarni svjetski rekorder

"Rekao sam joj da će ona biti sljedeća velika. I to je bilo 2014. Nikada neću zaboraviti dan kada je pobijedila Allyson Felix. Rekla mi je - "Al, bio si u pravu”, ispričao je nedavno za američke medije Al Joyner.

Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, Tori Bowie je osvojila srebro na 100, bronzu na 200 metara i zlato u štafeti 4x100 metara. Godine 2017. osvojila je naslov svjetske prvakinje u Londonu, u dramatičnoj utrci na 100 metara koju je dobila za jednu stotinku sekunde. Posljednji je put na stazi bila 2019. na SP u Dohi, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije