Sarajevo / Olimpijski komitet BiH organizovao dvodnevni seminar za trenere

10. 10. 2021. u 20:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je 9. i 10. oktobra 2021. godine organizovao „Tehnički kurs za trenere” o bazičnim principima kondicione pripreme sportista.

 

Već ranije, OK BiH je prepoznao vrijednosti sistemskog usavršavanja trenera, te je temeljem pozitivnih efekata edukacija poput specifičnih tehničkih kurseva za trenere iz pojedinih sportova, kao i iskustava o neophodnosti umrežavanja ljudi, odlučio implementirati dvodnevni program usmjeren na edukaciju profesionalnih trenera iz oblasti kondicione pripreme. Učesnici kursa su bili perspektivni mladi treneri iz različitih sportova i cijele Bosne i Hercegovine.

 

“Tehnički kurs za trenere, čiji je moto “Kondicija nikada ne miruje, ona raste ili opada” okupio je ukupno 45 trenera iz Bosne i Hercegovine koji su dobili certifikat o učešću Međunarodnog olimpijskog komiteta. Broj učesnika bio je ograničen u skladu sa epidemiološkim mjerama COVID 19, dok odziv kandidata i zainteresovanih polaznika jasno očituje interesovanje i potrebu sportske zajednice za edukativnim projektima, specifično u bazičnim oblastima trenažnog procesa koji je neodvojivi segment uspjeha u svim sportovima” – izjavio je predsjednik OK BiH gosp. Marijan Kvesić na svečanom otvaranju seminara.

 

“Hvala Olimpijskom komitetu BiH koji je okupio nas trenere iz prakse. Mislim da seminari poput ovog nemaju samo edukativni karakter, već imaju i socijalnu notu koja se ogleda u umrežavanju profesionalaca iz različitih sportova,” izjavila je Larisa Cerić, bosanskohercegovačka olimpijka i jedna od polaznica kursa.

 

Gost OK BiH Dušan Simonović, predsjednik Olimpijskog komiteta Crne Gore čestitao je OK BiH na organizaciji, dodavši: “Prethodna dva dana su za mene bila fantastično iskustvo koje cijenim da bi bilo dobro primjeniti i u našoj sredini. Rad OK BiH mi je veoma poznat i mislim da rade sjajne stvari poput organizacije upravo realizovanog tehničkog kursa za trenere.”

 

Tokom dvodnevnog kursa, učesnici su imali priliku da slušaju predavanja i uče od renomiranih regionalnih i domaćih stručnjaka iz predmetne oblasti koja je bila fokus predavanja. Prvog dana Kursa, nakon promocije knjige “Sveti obruči” predavanja su održali dr sci. Nikša Sviličić, prof.dr Husnija Kajmović, prof.dr Ekrem Čolakhodžić, prof.dr Aleksandar Kukrić, dr sci. Nedim Čović, a drugi dan, učesnici su imali priliku da čuju predavanja akademika prof.dr Mirsade Hukić i prof.dr Safeta Kape, nakon čega je upriličena posjeta tunelima piramida u Visokom gdje je domaćin bio dr Semir Osmanagić koji je tom prilikom održao predavanje na temu “Oporavak i obnavljanje energije”. “Sa velikim zadovoljstvom smo ugostili mlade trenere koji su imali priliku slušati o blagotvornim energijama i njihovim efektima na oporavak organizma” izjavio je dr Osmanagić nakon obilaska tunela Ravne.

 

Olimpijski komitet BiH će i u budućnosti nastaviti sprovoditi edukativne projekte usmjerene ka razvoju trenerske struke, kao jednog od ključnih faktora unaprijeđenja sportskog sistema Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA